Коалиционните удари под кръста по темата кой да оглави БНБ се ожесточават в седмицата, в която депутатите трябва да направят избора.

След като вчера в предаването "120 минути" по bTV шефката на кабинета на премиера и говорител на правителството Лена Бориславова намекна, че ако за управител на централната банка бъде избран кандидатът на "Има такъв народ" Любомир Каримански, а не този на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, това ще "внесе сериозни съмнения върху желанието за контрол върху банковата система и сфера", лидерът на ИТН Станислав Трифонов реагира във фейсбук с пост, публикуван около полунощ. Трифонов обвинява Бориславова в лъжа и в изричане на внушения, в т.ч., че изборът на Каримански крие риск от втора КТБ. Приложено е и видеоизявление на кандидата на партията.

Какво каза Бориславова?

На въпрос относно избора за гуверньор, говорителката на правителството посочи, че кандидатът на ПП е и кандидат на още двама от коалиционните партньори ("Демократична България" и БСП, б.р.).  След което обрисува Гюров като човек с практически и с академичен опит и е "кандидат, който няма съмнителни петна в биографията си който не е работил в банкови институции, които имат ниски резултати на стрес тестовете си, не е оглавявал такава банка, Т.е. не може да му се вмени че не е упражнил контрол".

"Второ КТБ България и българският народ не би трябвало да изживяват. Затова силно се надявам че това ще е кандидатът, който ще бъде избран. Ако има друг резултат, това ще внесе сериозни съмнения върху желанието за контрол върху банковата система и сфера", заяви още тя. 

Очевидно Каримански се е припознал като човек със съмнителни петна в биографията си, работил в банки, които не се справят на стрес тестовете и пр., за да последва видеообръщението му, прикрепено към публикацията на Трифонов. Лидерът на ИТН първо обвинява Бориславова (както и председателят на парламента Никола Минчев, който също имаше медийна изява вчера) в лъжа - защото били казали, че Андрей Гюров е кандидатът на цялата коалиция (при все, че Бориславова посочва само ПП и още двама партньори от коалицията от 4 формации). 

"В предаването "120 минути" по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има "второ КТБ". Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз. Вижте отговора на г-н Каримански:", заявява още Трифонов.

И следва видеото, в което Каримански определя думите на началничкатана кабинета на министър-председателя като "внушения" и "опити за клевети". По думите му е недопустимо правителството да се "вмешателства" на БНБ и да казва на Народното събрание кой е точният кандидат. "Към настоящия момент на мен не ми е известно някой да е бул упълномощаван да говори от името на коалицията", придържа се към тезата, че Бориславова е обявила Гюров за общ кандидат и Каримански.

На финала Каримански посочва още, че вече на всички било станало ясно кой се опитвал да го "посъветва, в кавички и по какъв начин" да се откаже от надпреварата за БНБ. Че такъв "съвет" е имало, той разказа в национален ефир преди няколко седмици, малко след повторното отваряне на процедурата по избора след провала на първата. Без да назове имена.

А що се отнася до КТБ - кандидатът на ИТН заяви, че било опасно за цялата банкова система внушение. Нямало да говори повече, за да не слиза на такова ниско политическо ниво като това на Бориславова.