До няколко седмици, "в най-кратки срокове", т.нар. български закон "Магнитски" ще бъде предложен на вниманието на депутатите.

Това се разбра от думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в отговор на депутатско питане в рамките на блиц контрола.

Питането бе на юриста от "Има такъв народ" Иво Атанасов и касаеше факта, че първото служебно правителство на президента Румен Радев, след налагането на санкциите от САЩ по глобалния закон на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, анонсира, че е започнало работа по български закон, който да урежда последствията от налагането на външни санкции. Бе сформирана работна група между министерствата на правосъдието и на финансите - тогава оглавявани от Янаки Стоилов и Асен Василев. Резултат от законотворческата дейност обаче така и не бе обявен.

Атанасов попита още как ще се изплаща заплатата на народния (отново) представител Пеевски и може ли работодателят му Народното събрание да бъде санкциониран по "Магнитски".

Днес Василев посочи, че "в най-кратки срокове" законопроектът за външните санкции ще бъде предложен. Отчете, че по него е имало активна работа по време на първия служебен кабинет, забавена по време на втория, но сега: "очаквам до седмици проектът да влезе тук и очаквам активни дебати, особено от някои от политическите сили".

Визирана бе ДПС. Партията брани Пеевски и в Брюксел, посочвайки, че т.нар. български черен списък по "Магнитски", изготвен от първия кабинет като предупреждение към банките и бизнеса да не работят със свързани с тримата санкционирани лица и фирми, е незаконен. Но понеже действително няма закон, който да урежда външните санкции у нас, тогава правителството "облече" списъка на основание закона за мерките срещу изпирането на пари. 

Вчера обаче Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по по жалби на майката на Пеевски Ирена Кръстева и на Елена Динева - жената до Васил Божков: "... глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице. Поради тази причина  законът "Магнитски" няма пряко приложение на територията на Република България".

Това решение стана повод за размяна на реплики в пленарната зала днес между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и финансовия вицепремиер. Карадайъ отново подчерта, че българските санкции са незаконни, и че даже не са и международни, а били само американски. 

"Разбирам че много ви боли, че човекът, който стои до вас, е сложен в международен лист за санкции за корупция и към това българската държава няма никакво отношение. Това, което трябваше да направи и направи в рамките на закона, е да предпази българската икономика. Решението на ВАС казва че трябва да има закон за национално приложение", отвърна Асен Василев.

А Мустафа Карадайъ го обвини в лъжа - че правителството е направило българския списък "в рамките на закона".

Самият Пеевски, който днес е на работа не реагира от трибуната. Но лидерът му поиска 15-минутна почивка и председателят на НС Никола Минчев я даде. След нея последнта дума все пак имаше Карадайъ. 

"Призивите за нарушаване конституцията и да се прилага друга справедливост, ми заплиличва на Царкировата държава. България все още е парламентарн република", заяви той, като от вчера нарича Кирил Петков "Цар Киро" - по прякора на ромския лицер Кирил Рашков.