Обвинявайки Съединените щати във враждебност и заплахи, Северна Корея каза днес, че ще възстанови “всички временно прекратени дейности", който тя замрази по време на дипломацията с администрацията на Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Това е очевидна заплаха от Пхенян да започне пак опити с ядрени заряди и ракети с далечен обсег.

Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА предаде, че лидерът Ким Чен Ун е водил среща на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия (КТП), където е поставена целта "незабавно да се засилят" севернокорейските военни способности за отговор на американските "вражески ходове".

Дадени са указания “да се преоценят цялостно мерките за изграждане на доверие,  които взехме по наша собствена инициатива … и веднага да бъде проучен въпросът за възстановяване на временно преустановените дейнсти".

Eкспертите казват, че Ким съживява стария набор от сценарии на Пхенян за умишлено създаване на опасности с цел да бъдат изтръгнати отстъпки от Вашингтон и от съседите. Северна Корея се опитва да върне на краката ѝ полумъртва икономика, съсипана от лошо управление, наводнения, пандемия и международни санкции, наложени заради ядрените ѝ амбиции.

Северът засили напоследък демонстрациите си на оръжия, включително с четири серии изстрелвания на ракети само този месец в очевидно усилие да окаже натиск върху Вашингтон заради дълго замразената ядрена дипломация.

Външното министерство на Северна Корея вече предупреди за по-решителни действия, след като администрацията на американския президент Джо Байдън миналата седмица наложи нови санкции заради продължаващите ракетни опити на Севера. Съветът за сигурност на ООН заседание при закрити врати днес, на което ще обсъжда Северна Корея и въпроси на неразпространението на ядрените оръжия.