Това е най-голямото изригване на вулкан за последните 30 години смятат учените. 

Дебел слой пепел върху цялата суша и тежки разрушения показват първите кадри от архипелага Тонга в Южния пасифик, където на 15 януари изригна  подводен вулкан и образуван цунами. Част от гигантските вълни стигнаха до всички краища на океана - в САЩ, Перу, Нова Зеландия.

 
Вулканът Хунга-Тонга-Хунга-Ха'aпай изригна в събота. Спътникови снимки показват квартали на столицата Нуку'алофа, където дърветата и сградите са изцяло покрити с вулканична пепел и отломки. Някои сгради са се срутили и спасителите се тревожат за чистотата на водата и безопасността на храната в района, предаде Си Ен Ен.
 
Пристанището на столицата Нуку Алофа на 29 декември 2021 г., т.е. 17 дни преди изригването. Снимка АП/БТА
Същият район, сниман на 18 януари 2022 г., три дни след изригването.

 

Беше съобщено за три жертви, едната от които 50-годишна британска гражданка, но едва ли броят им би останал на това ниво, след като Червеният кръст съобщи за големи разрушения по бреговете на 170-те острова, от които се състои кралството. Част от тях са необитаеми.
 
Все още за ситуацията се знае малко. Ключов подводен комуникационен кабел, който свързва Тонга с Фиджи е прекъснат и поправката му започва на 1 февруари. Нова Зеландия изпрати два военни кораба и хеликоптер към пострадалите острови.
 
Населението на архипелага е около 100 000 души, като повечето от тях живеят на главния остров Тонгатапу. Вулканът е повредил близо 100 сгради, като половината от тях са напълно разрушени, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на представител на международната организация "Спасете децата" във Фиджи.
 
В изявление правителството на Тонга потвърди три смъртни случая: двама местни жители и една британска гражданка, предаде Би Би Си.

В него се казва, че някои от по-малките отдалечени острови са били особено силно засегнати, като всички къщи са разрушени на единия и само две са останали на другия.

Падащата пепел от вулкана възпрепятства усилията за оказване на помощ. Доброволци почистват пистата на главното летище, за да позволят на самолетите да донесат така необходимата питейна вода и провизии.

Световната здравна организация съобщи, че един единствен служител е предавал информация на агенциите на ООН от правителството на Тонга, използвайки сателитен телефон.

Тонга е едно от малкото кътчета на света, почти свободно от COVID-19, отбелязва Би Би Си. Островното кралство регистрира първия си случай на коронавирус едва миналия октомври. ООН заяви, че ще се опита да запази този статут на островите, когато международната помощ започне да пристига. Но местните власти се страхуват, че с нея ще пламне и заразата.