Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руски съд осъди търсачката Google да заплати 4 млн. рубли, или 46 хил. евро, след като компанията е отказала да премахне достъп до съдържание, забранено в Русия.

Глобата може да изглежда смешна на фона на огромните печалби на техногиганта, но е поредна в серия от наказания срещу търсачката.

През декември Русия глоби Google с далеч по-солидните 7,2 милиарда рубли (87 млн. евро). Това става възможно благодарение на новата система за глоби, която местните регулатори въведоха - тя се базира на печалбите на компанията в страната.

Това ще позволи Москва да изтика Google напълно, което е в полза на местната търсачка Яндекс, както социалната мрежа Вконтакте се радва на популярност, благодарение на регулацията на Facebook. Или ще означава Google да се съобразява с всички искания на режима в страната.

Руският интернет става все по-изолиран от останалата част от света. За разлика от Китай, Русия не вдигна "огнена стена", но вместо това систематично налага санкции върху големите интернет гиганти и използва регулатора Роскомнадзор като солидна бухалка срещу всякакви други сайтове, дори свободната енциклопедия Уикипедия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.