"Всеки разбира, че преди имаше едни хора със статут на недосегаемост. Това свърши". Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за бТВ.

Коментарът му бе по повод отнетия достъп до класифицирана информация и оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ.

Според Петков от ДАНС са преценили, че Цацаров не е надежден, не става дума за натиск, а един от първите закони за дискутиране в парламента ще е този за КПКНОПИ.

„Голямо съвпадение на дати е, че от ДАНС е трябвало в петък сутринта да го уведомят за отнемането на допуска му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа“, каза още министър-председателят. 

Все още нямало ясна кандидатура за нов шеф на КПКОНПИ.

Ето и още какво коментира премиерът:

Гледа ли се Гешев в огледалото?

Кризи има и ще има, каза още Петков. Но преди всичко за нас е важно „първо да се върне законността“. Засега прокуратурата е основният проблем това да се случи.

„Питам се Гешев дали се поглежда в огледалото и се пита – аз дали си свърших работата днес? И ако си отговаря с „да“, значи има сериозен проблем с реалността на оценката си. Или пък е зависим по някакъв начин и не може да си подаде оставката“, каза Петков.

Компромис за жп линията София-Скопие

Република Северна Македония ще влезе в ЕС, когато позицията на България е съобразена и това е най-доброто за страната ни. Искаме гаранции за нулева толерантност към дискриминацията, ако трябва и правата на българите да са включени в конституцията на югозападната ни съседка. Срокът от 6 месеца, поставен от Петков, е времето, в което трябва да се свърши работата между двете държави, а не точен срок за взимането на някакво решение. Това бяха акцентите в коментарите на премиера за Северна Македония.

На въпрос какъв компромис бихме направили, Петков отговори, че можем да сме инициатор за жп линията София-Скопие. Можем да помогнем с организация, с финансиране, но трябва да я направим, каза той. Друго, от което няма да отстъпим – македонско малцинство у нас няма и никога не е водил преговори с американски представители за признаване на македонско малцинство у нас.

Ваксинация, мерки, отговорност

И още: училищата ще бъдат затворени последни, но за съжаление идва сериозна вълна, каза Кирил Петков. И обясни, че се е срещнал с доц. Атанас Мангъров и двамва депутати от „Възраждане“ за „отворен диалог“. 

„Трябва да оставим специалистите да си свършат работата, може да има нещо, което не сме се сетили", каза Петков.

Той коментира и изказването на депутата Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който говори за „шепа нещастни фашисти“ с думите, че всеки в „Продължаваме промяната“ казва каквото мисли.

„Следващия път, когато кажат, че ще щурмуват МС, аз ще сляза долу между хората, защото е безсмислено да се правим на воеводи“, допълни премиерът.

Според него „има директна връзка между говоренето срещу ваксините и високата смъртност от коронавирус у нас".

Той коментира и поведението на шефа на парламента Никола Минчев, който се оказа заразен с коронавирус след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност миналата седмица. Попитан дали то е било безотговорно, Петков отвърна:

„Не, напротив. Постъпи много отговорно. Веднага обяви, че е болен, веднага взе мерки. Аз седях 6 часа срещу него и бях с отрицателен тест. Дължа го на бустера, който си поставих наскоро. Призовавам всички да го направят – случаят с мене е показателен.“

Без шокови сметки за тока

КЕВР трябва да заработи като наистина независим орган, да бъде истински регулатор, иска премиерът. Според него, ако това се случи повече няма да има шокови сметки за ток. Имам и усещането, че мораториумът ще падне по-скоро от обявената дата, каза още Петков.

Нелепият пиар

Министър-председателят коментира и нелепия пиар – т.е. поведението на Александър Бойчев, който отговаря за връзките с обществеността на „Продължаваме промяната“ в парламента и вдигна скандал в ефир на водещите на сутрешния блок на Нова тв.

„Сашо Бойчев е свестен човек, но много се пали по каузи. Влезе в излишна риторика. Властта не трябва да се меси в работата на независимите медии“, бе категоричен Петков.