«Не сме във времето на Ялта. Разпределянето на сферите на влияние между две големи сили не принадлежи нито на 2021, нито на 2022 година», заяви в Украйна върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той говори на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Коментарът на Борел бе по повод искането на Русия НАТО да не продължи разширяването си на Изток.

«Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея», категоричен бе дипломат номер 1 на Брюксел.

Той допълни, че има необичайно струпване на руски войски на границата с Украйна.

«ЕС и Украйна са на едно мнение по един въпрос», каза Дмитро Кулеба.

И изтъкна, че Русия няма право да разделя Европа на зони на влияние. Също така тя не може да определя къде, кога и как ще се разширява ЕС и какви отношения ще има между него и Украйна. Това според Кулеба е изключително право на Киев и Брюксел.

И Борел, и Кулеба подчертаха, че се стремят към деескалация, но добавиха, че ЕС продължава да подкрепя категорично териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и че всяка агресия срещу страната ще има сурови последици.

По-рано днес Борел посети фронтовата линия на войната в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти, предаде Ройтерс. Киев приветства това посещение като проява на солидарност срещу заплахата от нова голяма военна конфронтация с Москва.

Първият дипломат на ЕС летя с хеликоптер до Луганска област. Това е първото посещение на върховен представител за външната политика и сигурността в района от началото на конфликта през 2014 г., отбелязва Ройтерс.

Дмитро Кулеба определи визитата като «много навременна на фона на руските шантаж, ескалация и заплахи».

«Украйна има подкрепата на ЕС в противодействието на руската агресия. Всъщност тази подкрепа е най-силната от 2014 г.», коментира външният министър.

Жозеп Борел се срещна с войници и цивилни в Източна Украйна, преди да отлети обратно за Киев. Утре той ще има разговори с президента Володимир Зеленски.

«В условията на засилено струпване на войски от страна на Русия съм тук, за да покажа поддкрепата на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да подкрепя постоянните усилия за реформи, които са от ключово значение за устойчивост", написа той  в туитър.