"Гешев би следвало да освободи от присъствието си съдебната система".

Това заяви правосъдната министърка Надежда Йорданова по време на парламентарния блиц-контрол в правната комисия. Така тя отговори на въпрос от ДПС какво ще направи, за да спре "междузвездната война" между прокуратурата, МВР и самата нея.

Това е поредното изказване на Йорданова, в което тя призовава Иван Гешев освободи поста си.

"Упражняването на правомощия не е институционална криза, не е война между институциите.  Власт власт възпира. Аз няма да се откажа,  ще направя всичко възможно за механизъм, по който да му се търси реална отговорност.

Мой дълг е да не си затварям очите, да предприема всички възможни мерки в рамките на своите правомощия за търсене на отговорност от страна на главния прокурор", заяви Йорданова.

Тя коментира, отново в отговор към ДПС и какво си представя да се случи в рамките на неин пълен 4 годишен мандат.

"Представям си в края на 4 годишния мандат да има по-високо доверие в съдебната система. Очаквам България да е влязла в Шенген и поне два от трите мониторингови механизма да са приключили", каза Йорданова.

За пореден път тя заяви, че най-добрият вариант за слагане на край на безконтролната власт на главния прокурор са конституционни промени.

Като спешни мерки за съдебна реформа тя посочи закриване на специализираните съд и прокуратура, промяна във ВСС, реформа в КПКОНПИ, съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува производство и др.