Поръчката на МЗ за бързи антигенни тестове срещу COVID-19 е поредната, която отива на прокурор по инициатива на Сотир Цацаров. По-точно - на КПКОНПИ, която в дните около и след конституирането на новия парламент и правителство демонстрира откровена свръхактивност.

Както вече бе съобщено, антикорупционната комисия се зае с покупката на тестове в началото на декември "по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители".

От днешно прессъобщение става ясно, че са снети сведения от министъра на здравеопазването (става въпрос за служебния - проф. Стойчо Кацаров) и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров. Именно от негови думи тръгна поводът за проверката.

Макар че КПКОНПИ има само квази-разследващи функции, напоследък тя демонстрира как при желание може да е - без преувеличение - хиперактивна.

"Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", пишат от пресцентъра на КПКОНПИ.

Всички данни са предоставени на прокуратурата заради данни за извършени корупционни престъпления. Както е известно, първоначално се раследва самото деяние, не извършителят, я вече работа на прокуратурата е кого евентуално ще привлече като обвиняем - министъра или други лица.

Ето и пълния текст на съобщението:

КПКОНПИ ИЗПРАТИ НА ПРОКУРАТУРАТА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА В МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.