Какво е общото между Република България и Корейската народно-демократична република? И двете държави имат дипломатически отношения на ниво посолство, като страната ни е една от малкото държави от ЕС, които поддържат такова високо ниво на контакти (въпреки че мисията ни е временно затворена заради коронавируса, не по политически причини според сайта на МВнР).

Другото нещо, което ни свързва, е коренната промяна във външния вид на двама знакови политици от двете държави. Досущ като депутата от ДПС Делян Пеевски, рекордно вталяване е претърпял върховният вожд на КНДР Ким Чен Ун.

На 8 януари догодина Ким ще стане на 38 години и целият свят познава неговата закръглена фигура, която въпреки средния ръст от 170 см е изпълнена с 130 кг маса по оценки на чужди специални служби (тъй като точните габарити на диктатора са държавна тайна).

Каква бе изненадана на международната общественост обаче, когато Ким Чен Ун се появи преди дни на заседание на Работническата партия на КНДР чувствително отслабнал и кадрите бяха излъчени по местната държавна телевизия, за да стигнат до цялото народонаселение. От юли т.г. малкото репортажи с Ким показваха, че той видимо отслабва, но сега промяната е изключително голяма. Според анализатори това може да се дължи на болест или на желанието му да влезе във форма. Със сигурност обаче кадрите с изтънелия диктатор се излъчват, за да предизвикат у народа чувството, че техният вожд е солидарен с техните страдания. Затворената към света държава още повече ограничи контактите си с чужбина заради пандемията от коронавирус и хранителните дажби на населението чувствително намаляха. 

По същия начин реагира и българското общество, когато след дълго отсъствие от обществения живот депутатът от ДПС Делян Пеевски се появи на разпит в ДАНС на 6 октомври т.г. видимо отслабнал, както смело предположиха редица журналисти - между 40 и 50 килограма. 

Пеевски засега пази в тайна диетата си, като обеща пред журналисти да я сподели единствено с Ивайло Мирчев, ако стане депутат:

„Излишно е да коментирам Ивайло Мирчев. Единствено, ако той бъде избран за народен представител, мога да му помогна с диета, стига, разбира се, неговият началник Иво Прокопиев да му позволи да общува с мен.“

Е, Ивайло Мирчев от ДБ стана народен представител, но досега не е споделил да е получил диетата от своя колега в пленарната зала, нито забелязваме видима промяна при него. 

Дали севернокорейското разузнаване е успяло да научи тайната на Делян Пеевски или техният вожд е ползва друг гуру в отслабването вероятно никога няма да разберем.