Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

КПКОНПИ влиза в Министерството на здравеопазването на проверка относно купуването на бързи антигенни тестове на ученици. Това съобщават от Цацаровата комисия, като изтъкват, че действията в са в правомощията на Дирекция „Противодействие на корупцията“.

(Напомняме, че докато прокуратурата и Иван Гешев са подложени буквално на "кръстосан обстрел" от сформиращата се управляваща коалиция, Цацаров и неговата комисия в последните дни демонстрират свръхактивност, при това - и срещу знакови кметове от ГЕРБ, б.р.)

Повод за обявените действия на Комисията е "сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации (Нова телевизия, Фрогнюз и др.), съдържащи изявления на бивш заместник - министър на здравеопазването".

Става ясно, че ще се снемат обяснения от въпросния бившия зам.-министър Димитър Петров. Както Клуб Z писа, той свързва уволнението си с това, че попитал защо са толкова скъпи тестовете за ученици. Както и че "с тестовете се занимава министърът лично и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова".

Ще се проверяват още цените на антигенните тестове и скоростта на доставките им, става ясно още от КПКОНПИ.

Интересно е, че изявлението на Димитър Петров пред Нова нюз (бившия Канал 3) е едва от вчера, късно през деня.

"Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора", пишат от ведомството на Сотир Цацаров.

Антикорупционният "мастодонт" КПКОНПИ, който обедини няколко стари органа, бе създаден по идея на правителството на Бойко Борисов с Реформаторския блок. След изпращането на Пламен Георгиев за консул в Испания, Сотир Цацаров "отстъпи" по-рано от поста главен прокурор, за да довършва мандата начело на КПКОНПИ.

Междувременно служебният здравен министър Стойчо Кацаров е обект и на проверки, запитвания и всякакви методически указания от прокуратурата, с която си разменят "хладна" кореспонденция.

 Ето и съобщението на КПКОНПИ в оригинал:

ПРОВЕРКА НА ПРОЦЕДУРАТА ПО ДОСТАВКА НА БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА УЧЕНИЦИ

Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ започна проверка в Министерство на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации (Нова телевизия, Фрогнюз и др.), съдържащи изявления на бивш заместник - министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник - министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия - бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.
След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.