Фирмата "Булснайт" ЕООД, която е доставчик на половината тестове за учениците, обвини здравния министър Стойчо Кацаров в лъжа.

В средата на миналата седмица започна връщането на най-малките ученици от I до IV клас в присъствена форма на обучение в условия на тестване за COVID-19 два пъти седмичнo.

Заради недостатъчно количество доставени тестове обаче връщането на децата в 15 области на страната се забави спрямо обявеното от властите. Причината бе, че едната от двете избрани фирми все още не бе доставила договорените 200 000 теста.

Кацаров обяви, че единият доставчик – фирмата "Булснайт" ЕООД, се е появила да си подпише договора, след което е изчезнала и няма контакт с нея.

Днес от фирмата заявиха, че "тези твърдения са абсурдни и не отговорят на истината". От фирмата допълниха, че са изпълнили задълженията си за доставка на щадящи бързи антигенни тестове съгласно клаузите на договора, сключен с Министерството на здравеопазването.

Още през миналата седмица от МОН съобщиха, че обявената за изчезнала фирма се е появила и е започнала да доставя тестове.

Фирмата твърди, че през цялото време на изпълнението на договора е поддържала всекидневна комуникация с представители на Министерството на здравеопазването.

"Към датата на изявлението на министър Кацаров, че "единият доставчик подписа договор, изчезна и не ги достави“, срокът за доставка на тестовете съгласно договора все още не беше изтекъл и тези твърдения са абсурдни и не отговорят на истината", посочват от "Булснайт" ЕООД.

"Не се възползвахме от правото си на отговор чрез медиите по-рано, за да не се въвличаме в предизборна полемика, като основно се фокусирахме върху изпълнение задълженията ни по договора", твърдят от фирмата.

Осигурени са тестове за 2 седмици.

Към момента тестването на най-малките ученици е подсигурено.