Трябва ни стратегия за енергетиката за следващите 10-15 години, приета от парламента. Това заяви новият стар премиер Стефан Янев в предаването “Лице в лице” по бТВ на въпрос как правителството ще се противопостави на ръста на цената на електроенергията. 

С тази стратегия ще може да имаме евтина енергия, а бизнесът ни да е конкурентноспособен, обясни служебният министър-председател. 

Попитан дали кабинетът може да направи нещо по-конкретно от стратегия за растящите цени, премиерът каза:

“Утре имаме среща с Комисията за енергийно и водна регулиране, с енергийната борса, Министерството на енергетиката и големите енергопотребители. Мнението на всеки трябва да бъде чуто и да се търсят решения. Без да нарушаваме европейските правила, ще опитаме да защитим българския бизнес”, заяви той. 

Янев заяви, че ръстът на цените и инфлацията са световно явление и че предстоящите месеци няма да са никак леки за хората:

"Очевидно инфлацията излиза извън прогнозите, обезпокоителен е и ръстът на тока - причината е, че не само Европа, но и цял свят е в период на възстановяване след кризата. Повишаването на енергоносителите и металите е в световен план. В обращение бяха вкарани много свежи пари, които вкарват инфлационен натиск върху икономиките."

За смяната на транспортния министър Георги Тодоров премиерът каза, че това е решение основно на президента:

"Оценката за представянето на различните министри се дава от президента. Имах думата и аз, обсъждали сме всички решения. Не става дума за негативна оценка, но тези министри са имали желание да се разделят с тези постове и това желание е удовлетворено. Частично е оценка на работата, но и заради желанието на г-н Тодоров да се раздели с поста."

Относно министъра на енергетиката Андрей Живков, който получи негативни оценки от партии, Стефан Янев заяви, че е лесно да критикуваш някой в тежък сектор, нереформиран в последните 15 години. 

"В съседна галактика ли ще търсим специалист, който да се справи", добави премиерът. 

По повод обвиненията на ГЕРБ, че вече бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, както и Администрацията на Президента, се занимават с купуване на партии, имайки предвид “Екогласност”, Стефан Янев каза: 

"Краткият отговор е категорично не. Не мога да коментирам неща, които са в медиите. Партиите вече говорят предизборно и част от това говорене минава през такива внушения. Не знам фактите такива, каквито са изнесени. От президента Радев не съм чул желание да прави партия."

Подкрепям всяка българска партия, която се явява на избори по законен път, бих подкрепил и Петков, и Василев. Като премиер не мога да взема страна - бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв, каза Янев.