Договор между Австралия и Франция за строителството на 12 подводници бе отменен, след като Канбера обяви, че се присъединява към тристранно партньорство с Лондон и Вашингтон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха късно снощи създаването на тристранно партньорство в сферата на сигурността в Индо-Тихоокеанския район. Сътрудничеството ще позволи на страните да обменят технологии в сферата на кибер сигурността, изкуствения интелект, подводните системи и възможностите за нанасяне на удари на големи разстояния.

Първата част от инициативата предвижда в рамките на 18 месеца да се определи "най-оптималният начин", за да може Австралия да се сдобие с ядрени подводници.

Съгласно плана съответно се отменя споразумението с Франция за строителството на 12 подводници. Според данни на австралийски медии договорът е бил на стойност около 90 милиарда австралийски долара ($56 млрд., $66 млрд).

През 2016 г. компанията Naval Group спечели договора за изграждането на подводници за австралийския военноморски флот.

Премиерът Скот Морисън потвърди, че страната отменя споразумението с Франция за строителството на подводниците.

"Няма да продължаваме програмата за строителството на подводниците с Франция, за което сме информирали правителството на Франция и президента Макрон. Искам да подчертая, че Франция за нас остава важен партньор в Тихоокеанския регион", каза Морисън.

Той изрази надежда, че Австралия и Франция ще могат да преодолеят последиците от това "трудно и разочароващо" решение, което обаче отговаря на интересите на неговата страна.

"Брутално решение", но имаме договори, отвръщат от Париж

Франция разкритикува днес Канбера и Вашингтон заради австралийския "удар в гърба" и "бруталното" решение на Джо Байдън след обявяването на стратегическото партньорство между Австралия, САЩ и Великобритания в сферата на сигурността, довело и до разтрогване на голям договор на Канбера с Париж за доставката на френски конвенционални подводници за Австралия, предаде Франс прес.

"Казано на добър френски, това беше наистина удар в гърба", възмути се френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Франс ентер. Той каза, че е ядосан и изпитва горчивина заради случилото се.

"Установихме с Австралия отношения на доверие. Това доверие беше предадено", допълни Льо Дриан, който сключи по времето, когато беше френски министър на отбраната, с Австралия договора за построяването и доставката на 12 конвенционални подводници. Тогава този договор между Франция и Австралия бе определен като "договора на века".

Същевременно френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви пред радио Ер Еф И, че разтрогването от страна на Австралия на големия договор, сключен с Франция за доставката на конвенционалните подводници, е "много лоша новина за спазването на дадената дума". Тя определи това и като много сериозно решение в областта на международната политика.

Днес двамата френски министри не бяха пестеливи и в думите си по адрес на Байдън.

"Това едностранно, брутално и непредвидимо решение прилича много на онова, което правеше Тръмп", заяви Льо Дриан.

"Научихме по един брутален начин от изявление на президента Байдън, че договорът между Франция и австралийците се прекратява и че САЩ ще направят ядрено предложение австралийците, чието съдържание не ни е известно. Подобно нещо не се прави между съюзници. Ние говорихме за всичко това със САЩ наскоро и ето, че сега идва това разтрогване на договора. Това е нетърпимо", подчерта Льо Дриан.

Парли пък заяви, че Франция си дава трезво сметка за начина, по който САЩ гледат на своите съюзници и партньори. На въпрос дали Франция ще иска изплащане на евентуални компенсации, Парли отвърна:

"Ние ще проучим всички пътища" и ще се опитаме да ограничим възможно най-много последиците за Навал груп". Именно тази компания трябваше да произведе подводниците за Австралия.

"Ще трябва да получим разяснения. Ние имаме договори. Трябва австралийците да ни обяснят как мислят да излязат от тези договори", пък заяви Льо Дриан и поиска обяснения както от Канбера, така и от Вашингтон.

Европа не е очарована – не са се консултирали с нея

„Научихме преди малко за този съюз и никой не се е консултирал с нас.“

Така върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отговори на въпрос, свързан с обявения специален пакт за сигурност между САЩ, Австралия и Великобритания.

Той говори при представянето на новата стратегия на ЕС за сътрудничество в региона. Тя трябва да се противопостави на нарастващото влияние на Китай. ЕС се готви са засили присъствието си в Индийско-Тихоокеанския регион.

Борел заяви, че не е очарован от новия алианс. Но припомни, че този случай отново показва значението на стратегическата автономия на ЕС. Дипломат номер 1 на Европа разбира разочарованието на френското правителство от провалената сделка а подводниците. Той разбира и позицията на Париж за това колко е важно да се увеличи присъствието на ЕС в региона, за да се защитят европейските интереси и ценности. Това според него не отслабва връзките с Австралия.

Запитан за възможностите за сътрудничество с Великобритания в Индо-Тихоокеанския регион, Борел припомни, че от началото на „Брекзит“ ЕС иска засилено сътрудничество в отбраната и външната политика с Лондон, но не вижда особен ентусиазъм от другата страна.

„За танго трябват двама и ние сме готови да танцуваме“, изтъкна върховният представител.

Пекин е гневен

Китай осъди продажбата на американски подводници с ядрени двигатели на Австралия в рамките на новоподписаното партньорство, като я окачестви като "изключително безотговорна", предаде Франс прес.

"Сътрудничеството между САЩ, Великобритания и Австралия във връзка с ядрените подводници подкопава сериозно регионалния мир и стабилност, засилва надпреварата във въоръжаването и подкопава международните усилия за неразпространение на ядрените оръжия", каза пред журналисти говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян. Той обвини трите страни, че показват "манталитет от Студената война" и че използват ядрените оръжия за геополитически цели.

От година и половина напрежението между Пекин и Канбера е засилено. Говорителят на китайското министерство на външните работи обаче определи придобиването на американските подводници като противоречащо на поетите от Австралия ангажименти в областта на ядреното неразпространение.

Президентът на САЩ Джо Байдън повтаря от избирането си, че има намерение да се противопостави на Китай, също като своя предшественик Доналд Тръмп, но по много различен начин, отбелязва АФП.