"Атакувахме Франция, взехме за мишена населението, цивилни, но нямаше нищо лично в това", заяви Салах Абдеслам, основният обвиняем по процеса за атаките от 13 ноември 2015 г. в Париж, в началото на днешното заседание по делото във френската столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Въпросът не е да вкараш ножа в тялото, а да си искрен", каза той със спокоен тон, твърдейки, че атентатите са били отговор на френски бомбардировки срещу терористичната организация "Ислямска държава".

Председателят на съда даде думата на всеки от 14-те присъстващи в залата обвиняеми. Салах Абдеслам говори в продължение на около пет минути. Той заяви, че хората, които в рамките на делото са наричани "терористи, джихадисти, радикализирани" всъщност са "мюсюлмани". "Това е автентичният ислям", каза обвиняемият.

"Франсоа Оланд каза, че ние се сражаваме с Франция заради ценностите й, но това е лъжа", подчерта Абдеслам, като заяви, че "френски самолети бомбардираха "Ислямска държава", мъже, жени, деца. Франсоа Оланд знаеше за рисковете, които поема, като атакува "Ислямска държава" в Сирия", изтъкна Абдеслам.

Той е единственият останал жив от групата атентатори на "Ислямска държава", които на 13 ноември 2015 г. нападнаха залата "Батаклан" по време на рок концерт, стадион и заведения в 10-и 11-и район на столицата и убиха там 130 души в един от най-големите терористични актове в Европа. 

Абдеслам, който трябваше да се самовзриви, но захвърли незадействалата се жилетка с екзплозиви, успя през нощта след атентатите да избяга в родния си Брюксел, където се укрива пет месеца, докато полицията го залови на18 март 2016 г. Уплашени, че може да ги издаде, друти членове на същата терористична мрежа направиха атентатите на летището и в метрото на белгийската столица, където убиха 32-ма души.