"Важно е правителството да следва основното си мото - да се води от принципите на професионализъм, почтеност и прозрачност. За мен е много важно това правителство рязко да се отличи от предишното по тази линия и да не се допускат репутационни колебания."

Така министърът на правосъдието Янаки Стоилов коментира в студиото на Нова тв публикуваните от някои медии записи от среща на президентския съветник Пламен Узунов с бившия митничарски шеф Петко Петков, направени от охранителната камера на столично заведение. От кадрите се вижда как Петков дава на Узунов плик с неизвестно засега съдържание, като преди това двамата са оставили мобилните си телефони на съседна маса.

"Сигурно по-интересният въпрос е какво има в плика. Може и да става дума за някакво травиално съдържание", посочи днес Стоилов, но призова за прозрачност, препращайки към първите думи на служебния министър-председател Стефан Янев с встъпването му в длъжност.

Иначе бившият митничар вече коментира, че в плика е имало личен подарък за Узунов, с когото били приятели отдавна. Било благодарност покрай случай с трансплантация. Не е ясно как е помогнал президентският съветник. 

За Янаки Стоилов обаче случаят има още един аспект: "Никой не попита за какво служат тези камери". Според него е прекрачена границата на частното, хората смятат, че сигурността им се увеличава с видеонаблюдението, но явно кадри "текат" в общественото пространство.

"Не трябва да бъде закрит нито един районен съд докато не се извърви този път - с обмисляне, а не с тези мащаби - над 50 районни съдилища да бъдат преобразувани в териториални поделения", заяви още Стоилов по повод на новата съдебна карта, която по негова инициатива ще бъде обсъждана днес.

"Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори", заяви още служебният министър на правосъдието по повод визитата на Кьовеши, на която мнозина възлагаха големи надежди.

"Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", каза още той.

И допълни:

"Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с прокуратурата, така и с други органи в България, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото епо-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре".