Полицай от американския град Чикаго беше обвинен в участие в щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари и влизане в кабинета на сенатор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

29-годишният Каръл Куизиък беше арестуван вчера и са му повдигнати обвинения за 5 наказуеми деяния, включително проникване в охранявана сграда, нарушаване на дейността на държавни служители и непристойно поведение на територията на Капитолия с цел спъване работата в Конгреса.

Прокуратурата твърди, че Куизиък е бил сред тълпата, нахлула в кабинета на сенатора демократ от Орегон Джеф Мъркли, а няколко дни по-рано бил в отпуск по болест и пътувал до столицата, за да присъства на митинг в подкрепа на тогавашния президент Доналд Тръмп. В съобщение до приятел Куизиък написал, че отива да спасява държавата и да види сметката на комунягите.

Вчера Куизиък се яви във федерален съд в Чикаго. Неговият адвокат каза, че той е полицай от 2018 г.

Полицейският началник Дейвид Браун съобщи, че Куизиък е бил лишен от полицейски правомощия веднага щом се разбрало, че е участвал в щурма. Браун изтъкна, че ако твърденията се докажат, това ще е "предателство към всичко, което отстояваме".

Фактът, че чикагски полицай е обвинен в нападение срещу американската демокрация ме отвращава, каза още Браун. При щурма на Капитолия загинаха петима души, а стотици бяха ранени.