Общественото доверие към Европейската централна банка (ЕЦБ) е спаднало през последното десетилетие повече, отколкото към която и да било друга институция. В същото време доверието в самото евро остава стабилно, сочи проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

След като на практика изчерпа паричната си политика от глобалната финансова криза, ЕЦБ стана обект на критики и съдебни дела, а това повдигна въпроси и за нейната политика, и за начина, по който тя контактува с обществото.

Банката обяви, че започва да преразглежда стратегията си, но това начинание бе отложено заради кризата, предизвикана от новия коронавирус. А пък самата пандемия я принуди да вземе по-радикални мерки.

В сравнение и с европейските, и с националните институции доверието в ЕЦБ изглежда е засегнато непропорционално от кризата, отбелязва самата ЕЦБ.
В резултат доверието в ЕЦБ е по-ниско, отколкото в Европейската комисия и Европейска парламент, макар че 76 на сто от гражданите на страните от еврозоната подкрепят самото евро.

Най-скептично настроени са германците и австрийците, които отдавна критикуват ЕЦБ за прекомерно либералната й парична политика и в момента вярват повече в националните си правителства, отколкото в ЕЦБ.

Страни, които пострадаха повече по време на дълговата криза като Гърция и Испания, също са сред скептично настроени към ЕЦБ.

Макар в изследването да се посочват няколко потенциални решения, авторите на изследването отбелязват, че ЕЦБ има проблем с комуникацията.

Доверието в ЕЦБ може да се засили, ако комуникацията стане по-разбираема за хора с различно равнище на образование и ако се решават проблеми на граждани от различни части от еврозоната, съветват авторите на изследването.