СИМОНА РУСЕВА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от вчера е новодомец. Той се нанесе в построения по негова заповед “Ак сарай” (белият сарай, по-светско – белият дворец).

Че е истински дворец, няма и сянка от съмнение. Не само заради цената от 280 милиона евро. Шикозната постройка от 40 000 кв. м с 1000 стаи се издига върху парцел от 210 000 кв. м. 

Работници лъскат плочите пред портала на двореца малко преди Ердоган да се нанесе в покоите си. 

Новият палат на Ердоган, строен в продължение на три години, е по-голям от Бъкингамския дворец в Лондон, от Елисейския дворец в Париж, а на неговия фон Белият дом във Вашингтон си е направо бяла спретната къщурка.

“Ак сарай” е символ на амбицията на Ердоган – Турция да се превърне във велика сила, стъпила на традициите на Османската империя. Не случайно много от архитектурните акценти напомнят на тази отдавна отминала епоха. От входа към двореца води мраморна пътека, но има и авариен подземен изход. Изграден е също подземен бункер – сигурна защита срещу бомбено нападение и атака с химически оръжия. В бомбоубежището могат да се водят и строго поверителни разговори, подслушването е невъзможно.

Всъщност целия сарай е един бункер. Той е строен по специална техонология от железобетон по подобие на съвременна АЕЦ и би издържал дори на ракетна атака. Дворецът разполага със собствена джамия, има дори детска градина за малчуганите на служителите в президентската администрация.

За държавни приеми е предвидена специална зала с ориенталски орнаменти и фонтани. Не липсва и ботаническа градина, изграден е и конгресен център. При построяването на сарая още като премиер Ердоган прегази закона. Дворецът се издига сред природозащитен резерват край Анкара. Всички съдебни инстанции, включително и Върховният административен съд обявиха строежа за незаконен и разпоредиха спирането му. Реджеп реагира в свой стил: “Ако смятат, че имат власт, съдиите да дойдат и да го съборят. Аз лично ще открия двореца, ще се нанеса там и ще го стопанисвам като държавник.”

И хич не му мигна окото – нареди приемането на закон, по силата на който се отмени статута на местността като природен резерват. Преди началото на строежа бяха изсечени стотици вековни дървета, природозащитници се вдигнаха на протести. Глас надигна и опозицията. Тя го обвини, че ако се изнесе от двореца “Чанкая”, обитаван от основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк, ще скъса с една 91-годишна демократична традиция.

Нищо не помогна. Ердоган за пореден път доказа кой властва в Турция. Сега “Чанкая” става резиденция на министър-председателя.

Мраморът е основен материал в резиденцията на президента.

Ердоган се врече да открие лично двореца и го стори вчера, в деня на националния празник на Турция.  За събитието той беше поканил целия политически елит и дипломатическия корпус. Отложи обаче снощния голям прием за 4000 поканени гости заради трагедията с миньорите, затрупани в мина в Ерменек, Южна Турция. Все още не се знае каква е съдбата на 18 миньори, останали под земята вследствие на нахлуване на водни маси.