Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Оздравяването на КТБ да не струва повече държавни пари от тези, които ще се дадат при фалита на банката за покриване на гарантираните депозити до 196 000 лева. Това обещание даде шефката на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя отрече съмненията, че ГЕРБ ще се възползва от "плаващи коалиции" по темата КТБ. На заседанието на бюджетната комисия във вторник депутатите дадоха отсрочка за фалита на банката и наредиха на БНБ да предприеме стъпки за оздравяването ѝ. Решението мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а Реформаторския блок и БСП се обявиха категорично против удължаването на агонията. Преди седмица три водещи световни одиторски компании - "Делойт", АФА и "Ърнст енд Янг" направиха финансов анализ на КТБ, който установи, че са необходими обезценки на 4,222 млрд. лева кредити в банката.

Сега Стоянова обясни, че трябва да се даде шанс за оздравяване на КТБ, тъй като има заявен интерес за това от инвестиционната компания EPIC и Оманския фонд. Те били готови да осигурят 1 млрд. евро за спасяването на банката.

Ако това стане според депутатката от ГЕРБ държавата няма да изразходва повече пари за оздравяването на банката от средствата, които ще бъдат платени при фалита й.

Как излиза сметката на Менда Стоянова не е много ясно!

В момента във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 милиарда лева, а държавно гарантираните депозити в КТБ са на обща стойност 3,6 млрд. лева. Това означава, че при фалит хазната ще трябва да извади около 1,5 млрд. лева.

По изчисленията на БНБ оздравяването на КТБ би струвало доста повече пари. Вчера подуправителят на централната банка Димитър Костов обясни, че за целта са необходими около 6,2 млрд. лева. В тази сума той включва обезценките от 4,2 млрд. лева и осигуряването на ликвидна подкрепа от още 2 млрд. лева за трезора.

Ако това е реалната ситуация и Оманския фонд наистина се включи с 1 млрд. евро (около 2 млрд. лева), то държавната хазна реално ще трябва да осигури над 4 милиарда лева.

Междувременно агенция БГНЕС обяви че Оманският фонд е внесъл официална оферта за КТБ. 

Ключови думи

Коментари

Димо

Много странно се смени политиката на някои медии. Такива които първоначално "драпаха" за фалит на банката и такива, които бяха за спасяването и. Нека преди да се повярва на сметките на някоя статия да се помисли, кой стои зад дадена медия. Оказва се, че в България няма независима мнение, зад едни е Пеевски, други Прокопиев, О.Д. и т.н. В цялата тази каша от променящи се мнения и "анализи" прозират само лични интереси, а не интерес за благото на хората и на България.

Деян

Никой не търси руска връзка в скандала с КТБ. Напомням, че руската ВТБ притежава миноритарен дял в КТБ от 9,9%. Днес московския Ведомости информира, че банката е в изключително тежко състояние, декапитализирана е и е поискала от държавата над 200 милиарда рубли за да се рекапитализира. Не се учудвам, след като Дянков е един от нейните мениджъри. Пита се - има ли изтичане на капитал от КТБ към ВТБ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.