Оздравяването на КТБ да не струва повече държавни пари от тези, които ще се дадат при фалита на банката за покриване на гарантираните депозити до 196 000 лева. Това обещание даде шефката на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя отрече съмненията, че ГЕРБ ще се възползва от "плаващи коалиции" по темата КТБ. На заседанието на бюджетната комисия във вторник депутатите дадоха отсрочка за фалита на банката и наредиха на БНБ да предприеме стъпки за оздравяването ѝ. Решението мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а Реформаторския блок и БСП се обявиха категорично против удължаването на агонията. Преди седмица три водещи световни одиторски компании - "Делойт", АФА и "Ърнст енд Янг" направиха финансов анализ на КТБ, който установи, че са необходими обезценки на 4,222 млрд. лева кредити в банката.

Сега Стоянова обясни, че трябва да се даде шанс за оздравяване на КТБ, тъй като има заявен интерес за това от инвестиционната компания EPIC и Оманския фонд. Те били готови да осигурят 1 млрд. евро за спасяването на банката.

Ако това стане според депутатката от ГЕРБ държавата няма да изразходва повече пари за оздравяването на банката от средствата, които ще бъдат платени при фалита й.

Как излиза сметката на Менда Стоянова не е много ясно!

В момента във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 милиарда лева, а държавно гарантираните депозити в КТБ са на обща стойност 3,6 млрд. лева. Това означава, че при фалит хазната ще трябва да извади около 1,5 млрд. лева.

По изчисленията на БНБ оздравяването на КТБ би струвало доста повече пари. Вчера подуправителят на централната банка Димитър Костов обясни, че за целта са необходими около 6,2 млрд. лева. В тази сума той включва обезценките от 4,2 млрд. лева и осигуряването на ликвидна подкрепа от още 2 млрд. лева за трезора.

Ако това е реалната ситуация и Оманския фонд наистина се включи с 1 млрд. евро (около 2 млрд. лева), то държавната хазна реално ще трябва да осигури над 4 милиарда лева.

Междувременно агенция БГНЕС обяви че Оманският фонд е внесъл официална оферта за КТБ.