105 са новите случаи с положителен резултат за коронавиус в България за последните 24 часа, показват официалните данни на единния информационен портал. За трети пореден ден в страната броят на установените болни варира около и над 100 души за ден. Вчера те бяха 93-ма, а в четвъртък - за първи път бяха регистрирани 104 души. 

Спореден данните 28 души са излекувани от Covid-19 за последното денонощие у нас. Четирима са починали, а в интензивно отделение броят на лекуващите се остава постоянен за последните дни - 15 пациенти.

В петък премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че засега няма да се връщат мерките от март месец. 

"С щаба и с министъра на здравеопазването го разисквахме - повече няма да затваряме. Не знам защо продължават разискванията по тази тема. Ясно докторите казаха, че силата на вируса не е така мощна, каквато беше през февруари-март", заяви Борисов. И допълни:

"Направихме абсолютно всичко да си укрепим болниците, да се третират веднага с медикаменти болните и ако забелязвате, проблемите, където ги има в момента, уж интелигентни хора... уж казвам, но не можеш да чакаш една седмица, да виждаш, че си много зле, да се мъчиш, да се гърчиш, да имаш всичките симптоми и да не отидеш в болница да се лекуваш, а да заразяваш хората.", коментира премиерът.

Тестването и търсене на потенциални огнища на заразата продължава в цялата страна. 

От 12 юни действа заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се  забраняват "посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни". Това става факт за предстоящия период - от 15 до 30 юни.