Продава се къщата в Барселона, свързана със схемата за пране на пари, в която от медии бе замесен българският премиер.

Това съобщава регионалният вестник „Ел Периодико“.

Къшата, разположена на хълм с прозорци, гледащи към морето, се намира в луксозния квартал Есплугес де Йобрегат. Тя разполага с частна охрана и има 4 етажа, 7 бани, 8-местен гараж, асансьор, градина, басейн и чудесна панорамна гледка към Барселона, пише изданието.

Тя се продава за 2,95 милиона евро, след като първоначалната й цена е намалена с 450 000. Такова е съобщението в сайта на известна агенция за недвижими имоти.

Става дума за луксозната вила, която Мосос д'Ескуадра – регионалната полиция в Каталуня, и антикорупционната прокуратура разследват от миналата година във връзка с предполагаема международна схема за пране на пари, които разследванията свързват с българския премиер Бойко Борисов.

У нас също бе стартирана прокурорска проверка и въпреки скорошни медийни съобщения, че е прекратена, от прокуратурата отрекоха - още се работело.

„Ел Периодико“ припомня, че е разкрил това през февруари.

„На партера на тази великолепна къща попадаме на широка гостна, един кабинет и една тоалетна за гости. Първият етаж разполага с 4 спални със собствена баня и дрешник, плюс основно помещение, състоящо се от двойна баня и собствена връзка към дрешника с отдушник и изход към отделна тераса.“

Това е написано в обявата на агенцията, която движи продажбата на имота Допълва се, че там има голяма трапезария за 8 души и сервизно помещение с отделна баня.

Къщата, която сега си търси нов купувач, приналежи от 2013 г. на Numin Invest ООД. Това дружество е свързано с предполагаемата мрежа, за която се смята, че е инвестирала 5 милиона евро в Каталуня през последните години според разследването на регионалната полиция. Тогава жилището е закупено за 3 милиона евро, но истинският му собственик и мажоритарен акционер в Numin Invest – Александър Чаушев, който е бивш шеф на руската петролна компания „Лукойл“ в България, не се е настанил в него според твърденията на каталунската полиция.

Властите установиха, че покупката е послужила в Барселона да бъде настанена Борислава Йовчева – бивша българска манекенка, чиито отношения с Бойко Борисов  се анализирали в полицейското разследване. Наблюденията на каталунската полиция над вилата показаха, че жената, нейните родители и дъщеря й, регистрирани в жилището в продължение на 6 години, са идвали да почиват там поне до края на 2019 г.  Освен това бе установено, че бившата манекенка е управлявала магазин за луксозни дрехи с площ 140 квадратни метра на бул. „Пасео де Грасия“ в Барселона и че той принадлежи на друго дружество – EMA BGS ООД, което също вероятно е свързано със споменатата схема.

През февруари, в деня, в който „Ел Периодико“ информира за разследването, магазинът изненадващо е затворен и агенция за недвижими имоти окачи на вратата му обява, че помещението се продава. Същото се случи и сега с луксозната вила, където бившата манекенка живееше със семейството си и където вече на терасата се трупат листа в очакване на нови стопани.

Изданието припомня, че неговата публикация е предизвикала политическа буря в България. Също така се казва, че прокуратурата е знаела за случая една година по-рано след сигнал на евродепутатката Елена Йончева.

Всичко това обаче доведе до това, че бизнесменът Иван Саздов - реалният собственик на къщата, първо заплаши Йончева с иск за 1 млн. лв. заради думите й, че е купил имота "за Бойко Борисов". После обаче не внесе изискуемата такса от 4 % върху претенцията, т.е. - 40 000 лв.

През март от гражданско движение, свързано с темата, са подали молба за среща с Еврокомисията, но досега не са получили отговор, завършва публикацията.