Северна Корея отново се заканва да увеличи военната си мощ, за да противостои на това, което възприема като заплахи от САЩ, и заяви, че няма особен смисъл от лични контакти между вожда Ким Чен Ун и президента Доналд Тръмп, ако Вашингтон продължава със санкциите и натиска, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На втората годишнина от двустранната среща на върха севернокорейският външен министър И Сон Гуон каза, че Северът никога вече няма да подарява на Тръмп срещи на високо равнище и отстъпки, с който той да се хвали като със свои външнополитически успехи, освен ако не получи в замяна нещо значимо.

"Въпросът е дали ще има нужда да продължат ръкостисканията като в Сингапур, след като виждаме, че на практика няма да се постигне никакво подобряване в отношенията между КНДР и САЩ само чрез поддържането на лични отношения между нашето върховно ръководство и президента на САЩ", каза И в изявление, разпространеното от държавните медии.

"Никога няма да дадем на ръководителя на САЩ още един пакет, за да го ползва като (политически) успех, без да получим нещо в замяна. Няма нищо по-лицемерно-от празните обещания", се казва в изявлението.

На срещата си в Сингапур през 2018 г. - първата между действащи ръководители на двете страни - Ким и Тръмп се споразумяха да подобрят двустранните отношения и направиха мъгляво изявление за Корейски полуостров без ядрено оръжие, но не обясниха кога и как би станало това.

Преговорите забуксуваха, след като на втората среща на върха във Виетнам през февруари 2019 г. САЩ отхвърлиха севернокорейското искане за облекчаване на повечето от санкциите срещу частичен отказ на Севера от ядрения си потенциал.

През юни миналата година Тръмп и Ким се срещнаха за трети път на междукорейската граница, но последвалите работни преговори бяха прекъснати заради - по думите на севернокорейците, "старите позиции и подход" на американците.

Ким, който в преговори с Вашингтон и Сеул, бе замразил едностранно ядрените опити и тестовете на междуконтинентални балистични ракети, започна тази година със закани, че ще увеличи възпиращия си ядрен потенциал. През последните месеци Северът извърши няколко пробни изстрелвания на ракети с малък обсег, като същевременно засили и натиска върху Южна Корея.

Външният министър И каза, че последните две години на дипломация са показали единствено, че Съединените щати продължават да се стремят към "смяна на режима" в Пхенян и заплашват Севера с перспективите за изпреварващ ядрен удар и "изолация и задушаване".

"За постигането на своите стратегически цели КНДР трябва да изгради по-надеждна сила, за да се справи с продължаващите заплахи от САЩ", каза той.

През последните месеци Северна Корея е прекратила всякакво сътрудничество с Южна Корея и притиска Сеул да се обяви срещу оглавяваните от САЩ международни санкции, за да бъдат възобновени междукорейските икономически проекти, които биха вдъхнали живот на буксуващата икономика на Севера.

Освен това Пхенян заплашва да сложи край на междукорейското военно споразумение от 2018 г., като изразява силно недоволство по повод неспособността на Южна Корея да попречи на активисти да изпращат антикомунистически позиви през границата.