Преговорната група на ГЕРБ, лидери на партии от Реформаторския блок и съпредседателите на Патриотичния фронт днес се събират на първа тристранна среща за сформирането на правителство.

Разговорът трябва да се проведе днес в 14 часа в парламента. ГЕРБ ще бъдат представени от Томислав Дончев, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. От Патриотичния фронт ще дойде Валери Симеонов, в преговорите от страна на РБ се очакват Меглена Кунева, Радан Кънев.

Кънев вече обяви необходимостта разговорите за бъдещия коалиционен кабинет да се проведат между трите формации- ГЕРБ, РБ и ПФ. Днешната среща ще бъде първата в този формат.

Във вторник председателят на ЕНП Жозеф Дол посъветва ГЕРБ и РБ да не влизат в коалиция с ПФ, защото тази политическа сила според него имала спорни и недотам европейски възгледи. След това Бойко Борисов обяви, че от ПФ сами са се изключили от коалицията. От Блока обаче настояват правителството да е трипартийно, за да участват в него.

Нов нюанс в заплетената картина внесе изказване от вчера на един от основателите на Народна партия "Свобода и достойнство" Касим Дал. Той обяви, че в РБ не е вземано общо решение да се настоява за участие на ПФ в правителството.  Той даде да се разбере, че е възможно и отцепване на НСДП от Блока.