И днес социалистите представиха социален законопроект - за удължаване на възможността за ранно пенсиониране на работници вм първа и втора категория труд. с три календарни години. По думите на Мая Манолова, която представи проекта, той ще засегне над 100 000 души, сред които миньори, металурзи, и други сфери, в които се работи в трудни и вредни за здравето условия.

"Всички тези хора и техните семейства са притеснени, защото ако няма промени в законодателството, от 1-ви януари една част от тях няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсия в непълен размер, заради недостатъчно събрани средства в професионалните пенсионни фондове," обясни Манолова.

Законът ще струва на бюджета 21 милиона лева, и според БСП си струва да се намерят тези пари, за да "се внесе спокойствия за над 100 00 души". Манолова заяви, че са готови да участват в разговорите за пенсионна реформа, като разбира се ще се придържат към вече заявената си теза, че възрастта за пенсиониране трябва да се върже със средната продължителност на живота в страната.

Два други законопроекта готвят БСП за следващите дни. Първият - да се замрази нарастването на възрастта за пенсиониране през 2015 г., вторият - да се създадат по-гъвкави условия за пенсиониране, които да позволят на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст да се пенсионират предварително. 

"И двата законопроекта са свързани с нашите ангажименти и към миньорите, и към хората, на които им предстои да се пенсионират през следващите години," завърши Манолова.