Спадът на продажбите на книги е между 50% и 70% за периода март - май - месеците на обявеното извънредно положение заради пандемията от COVID-19.

Това показват резултатите от проучване, проведено от браншовата организация Асоциация "Българска книга" сред книгоиздатели и книготърговци.

Наблюдаваният спад в продажбите от между 50% и 70% е в сравнение със същия период за 2019 г. 

Пак за времето на извънредното положение близо 30 на сто от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. А за тези издатели и кноготърговци, които отчитат ръст в онлайн продажбите на книги, той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад.

Според над 40% от респондентите в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни.

В допълнение, 60 на сто от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Друг акцент сред резултатите от проучването е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60 на сто от издателите. Те се равняват на между 20% и 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година. Това се отразява както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план.

Друг отзвук от кризата с COVID-19 в бранша е освобождаването на служители. Над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да го направят. Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост, отбелязват от  Асоциация "Българска книга".

В анкетата са участвали 83 респонденти, от които 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7 на сто книгоразпространители. Резултатите от нея са били изпратени с писмо до министъра на културата Боил Банов, заедно с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане на книжния бранш в страната.

Както е известно, покрай исканията на ресторантьорския бранш за намаляване на ДДС от 20 на 9 на сто, премиерът Бойко Борисов обяви, че такава ще бъде ставката и за книгите. Текстът все още не е гласуван окончателно в парламента, като хоризонтът му на действие е до края на следващата година.

От асоциацията обаче настояват намаляването на ДДС на книгите да се превърне в постоянна мярка, а също така с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги. В сега записания текст намалението важи само за печатния продукт книга.

Оттам искат още въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките и разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

В изпратеното писмо Асоциация "Българска книга" подчертава, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а именно - въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.