"Кой Божков? Поредният обвиняем от поредицата български - както вие ги наричате олигарси, които се укриват от правосъдието?!"

Така Иван Гешев коментира днес от Пещера темата - има ли новини около екстрадицията на хазартния бос Васил Божков от ОАЕ.

Той отбеляза, че при това Божков се укрива "не от българското правосъдие, а от европейското правосъдие", което не стана ясно какво точно значи с оглед на факта коя държава е възбудила преследването и издирването му и е издала европейската заповед за арест.

За "другите" не пропусна да се похвали, че те били - "знаете ги кои са, част са в ареста, част се укриват в Сърбия, а всеки си избира защитната стратегия".

Гешев видимо се подразни от въпроса на журналистка: "Има ли шанс да го върнете?", като каза:

"На този въпрос съм отговарял многократно и ще го обясня, за да затвърдим знанията."

След което повтори многократно обясняваното, че "резултатът не зависи от българската прокуратура и българската държава". Тя си е свършила работата, а резултат се очаква от ОАЕ или съответно от Сърбия - като направи любимата си аналогия с Цветан Василев.

"Така че вашия въпрос писмено може да го адресирате към държавата Обединени арабски емирства."

Всички опити да се казва друго за вина на прокуратурата били "хибридни атаки и пропаганда", каза ѝ Гешев и повтори: "Хибритни атаки."

За приватизационните сделки на прехода

Главният прокурор отговори и на питане докъде е обещаната пълна проверка на приватизацията.

"Това, което се случва в момента, е, че е получена информацията и докладът на ДАНС за 14 от най-големите като актив приватизационни сделки, като се започне с "Кремиковци".

Получен е докладът, той е разпределен на прокурори от ВКП, които извършват, от една страна, проверка - има ли данни и доказателства за извършени престъпления, дали са с изтекли давностни срокове, дали са водени досъдебни и съдебни производства, има ли осъдени лица и оправдани, за да може да се извърши анализ."

Втората линия на проверка била от направлението "Граждански съдебен надзор" във ВКП, а Гешев напомни, че за нищожните сделки нямало давност.

Въпреки че редовно обвинява опонентите си в "политическо говорене", той каза:

"В един друг период при един друг главен прокурор тогавашното правителство и парламент отнеха на прокуратурата възможността да атакува в съда нищожни приватизационни сделки. Това беше съзнателно направено от онова управление, за да може да се краде безнаказано." 

Сега възможностите били държавното обвинение да извърши анализ и само да сигнализира съответните министерства евентуално да обявят сделките за нищожни.

Той знае, че задачата е трудна и приватизационните сделки са над 7000, и то "без общинската приватизация".

"Приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж и бе ограбено над 90% от българското население. Спечелиха единици и станаха милионери за една нощ."

Гешев отново дълго говори по любимата си тема как "някои хора" са станали богати на гърба на българските граждани. И че "българските граждани заслужават справедливост".

За боклука и братя Бобокови

"Препоръчвам на всеки един от вас да прочете публикувания вчерашния ден разпит на обвиняем по делото", каза той по повод аферата с братя Бобокови.

Става въпрос за разпита на бившия им изпълнителен дирекор, който и Клуб Z публикува.

"Как се опитват да отровят живота ни", отбеляза Гешев. 

За кмета на Стрелча Стойно Чачов:

"Аз съм главен прокурор на Република България. И - като председателя на Върховния касационен съд примерно - не влияя върху вътрешното убеждение и не наблюдавам конкретни разследвания на конкретни прокурори."

Все пак конкретни действия по конкретни досъдебни производства се извършват от конкретните прокурори, напомни той на питащата. (За пореден път нямаше кой да го попита - какви стратегии за развитието на прокуратурата като цяло се чертаят, като се посещават ограбени баби на село, б.р.) 

"Ние с г-н Лозан Панов сме административни ръководители. Най-висши административни ръководители", не пропускна Гешев да замеси "любимия" си магистрат.

На забележката - че питат него, защото сигналът срещу кмета е бил адресиран до него, обвинител № 1 отговори с правен аргумент:

"То в България всички сигнали са адресирани до мене или до Бойко Борисов, или до президента, или до няколко органа."

"Мисля, че бях ясен - вие не ме разбрахте, мисля."

Гешев е в Пещера за поредната "мащабна спецакция срещу битовата престъпност". Той нарече повода рутинна операция срещу конвенционалната престъпност, макар че е там с главния секретар на МВР, местни ръководители и пр.

Само днес се провеждали такива операции на територията на почти всички области, т.е. в 24 населени места, а за седмицата са предвидени за 114 населени места, допълни главният прокурор.

Работи се по направленията наркотици, оръжие, исторически ценности.

"По-важното е да се намали нивото на тази престъпност - тези неща да не се случват", каза той и за пореден път обеща резултати до Нова година.

Имало и 10 задържани, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.