Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 75-годишна възраст почина академик Стефан Воденичаров. Той е бивш председател на Българската академия на науките и бивш министър на образованието за кратко. Тъжната вест потвърдиха от академията на науките. 

Акад. Воденичаров бе машинен инженер със специалност „Технология на металите“. След защита на дисертация е удостоен с научна степен кандидат на техническите науки (днес: доктор) през 1974 г. и доктор на техническите науки през 1998 г. Става доцент през 1989 и професор през 1991 г.

Избран е в БАН за член-кореспондент на 4 август 2004 г. и за академик на 11 октомври 2012 г. От 1969 г. работи в Института по металознание при БАН. Бил е негов заместник-директор 4 мандата; директор на института е от края на 2007 г. Избран е за председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър. На 6 февруари 2013 г. полага клетва в Народното събрание като министър на образованието, младежта и науката. Заявява, че няма да напусне БАН като неин председател въпреки това, а ще бъде в неплатен отпуск, припомня БНР. 

Стефан Воденичаров е участвал и в много международни експертни органи - представител на България в дейността на NATO Research and Technology Organization; участда в дейността на NATO Industrial Advisory Group; Член на R&T Commission, AeroSpace and Defence Industries Association of Europe и др. Носител е на множество родни и международни награди, както и на орден "Стара планина" - най-високото държавно отличие.

Съболезнования на семейството и близките на акад. Воденичаров.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.