62 на сто от водите за къпане на България са с отлично качество. 28 процента са оценени с добро качество, а 4% - със задоволително.

Няма изследван обект у нас с лошо качество на водите за къпане.

Това става ясно от публикуваната днес оценка за качеството на водите за къпане, наблюдавани през 2019 г. Те са огласени от Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) и Еврокомисията.

В България са изследвани общо 95 обекта – 91 по крайбрежието и 4 във вътрешността на страната. Взети са 811 проби.

Критериите са въз основа на два микробиологични параметра – ешерихия коли и чревен ентерокок.

Само едно ново място с води за къпане е идентифицирано в сравнение с 2018 г. И само на едно място качеството на водите се е променило.

Картината в Европа

Близо 85 на сто от наблюдаваните през 2019 г. обекти за къпане в Европа отговарят на най-високите и най-строгите „отлични“ стандарти за качество на Европейския съюз, се изтъква в доклада на ЕАОС.

Обектите обхващат 30 страни. Това са всичките 28 страни членки на ЕС (брои се и Великобритания, която излезе тази година), а също така Албания и Швейцария.

Почти всички 22 295 водни обекта за къпане, наблюдавани през миналата година в Европа (от тях 21 981 са в тогавашните 28 членки на ЕС), отговарят на минималните изисквания за качество според предоставената информация.

Детайлните резултати сочат съвсем лек спад на броя обекти, които покриват установените в Директивата относно водите за къпане в ЕС изисквания за най-високото, или „отлично“ качество и за минимално, или „задоволително“ качество. Водите от първия вид са 85%, а от втория – 95%. Освен това е установено, че качеството на крайбрежните места за къпане е по-високо от това на намиращите се във вътрешността.

През миналата година с „лошо“ качество са оценени 1,3% от наблюдаваните в Европа обекти. Този процент е горе-долу постоянен от 2013 г. насам. Това отразява дългосрочното подобрение на качеството на водите за къпане в Европа.

Търсете актуализирана информация!

Поради разпространението на коронавируса и въведените в Европа ограничителни мерки на хората се препоръчва да търсят от местните и националните органи и управителите на плажове актуализирана информация за мерките за безопасност на обектите за къпане.

С цел да се помогне на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да се съживи секторът на туризма след месеците на затворени обекти при съблюдаване на необходимите здравни мерки, на 13 май Комисията представи пакет от насоки и препоръки.