Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британският художник на графити Банкси реагира с рисунка на случващото се в САЩ - безпрецедентните протести, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. Той загина по време на арест, след като в продължение на 9 минути бял полицай натискаше с коляно врата му към земята и не обърна внимание на молбите на невъоръжения мъж да престане, защото не може да диша. Полицаят вече е обвинен в непредумишлено убийство на Флойд.

Посланието си Банкси публикува в Instagram профила си, като този път го съпроводи и с писмена бележка - нещо, което не прави често.

 “Първоначално си помислих, че трябва да мълча и да слушам черните хора по темата. Но защо да правя това? Това не е техен проблем, мой е. Цветнокожите хора са прецакани от системата. Бялата система. Като счупена водосточна тръба, която наводнява апартамента на живеещите на долния етаж. Дефектната система прави живота им мизерия, но не е тяхна работа да я поправят. Те не могат - никой няма да ги пусне в апартамента отгоре.

“Това е проблем на белите. И ако не го решат, ще се наложи някой да се качи на горния етаж и да разбие вратата", написа артистът. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy) on

Само за няколко часа публикацията му събира повече от 1,5 млн. харесвания. 

Работата му се появява в момент, в който антирасистки протести започват да вървят и в Европа. В родния град на Банкси - британския Бристол, се очакваше поне 4000 души да се включат в мирна демонстрация, която се организира в неделя, 7 юли, предава "Гардиън".

Предишният графит на Банкси от 6 май също бе актуален - по повод пандемията от коронавирус и признателността към лекарите, които са на първа линия в кризата. Той изобразяваше дете, което си играе с кукла - медицинска сестра, докато предишните любими супергерои като Батман и Супермен стоят в коша.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

поредния

насила направен "гений" на изкуството, тарикат който се крие, яхна модата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.