Европейският съюз и ООН днес осъдиха в отделни декларации плановете на руските сепаратисти в източна Украйна да проведат в неделя избори за президент и парламент и потвърдиха, че няма да ги признаят.

ЕС изрично критикува намерението на Русия да признае вота.

"Съжаляваме за бележките на министър [Сергей] Лавров за предстоящото признаване на изборите от Русия", се казва в изявлението на европейсата дипломатическа служба. 

То припомня, че според протокола за прекратяване на огъня подписан в Минск на 5 септември, окупираните от сепаратистите райони около Донецк и Луханск трябва да проведат избори по украинските закони.

"Провеждането на "президентски" и на "парламентарни" избори, свикани от самоназначилите се власти, би било против буквата и духа на Минския протокол и би спряло нпредъка към намиране на устойчиво политическо решение в тази рамка", се казва още в декларацията.

Украинските парламентарни избори, които се състояха на 26 октомври, бяха на практика провалени в окупираните територии на Донбас, където живеято около 7 милиона етнически руснаци.

Говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че вотът там ще е в противоречие с ясната победа на про-западните партии в парламентарните избори. 

"Генералният секретар съжалява за планираното провеждане от въоръжените бунтовнически групи в източна Украйна на техни собствени 'избори' на 2 ноември в нарушение на конституцията и законите на страната", каза той. "Тези 'избори' сериозно ще подкопаят Минския протокол".