Община Сърница се превръща в огнище на COVID-19, но въпреки това главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смята, че засега не се налага градът и околните села да бъдат поставени под пълна карантина.

До момента в Сърница има 14 души с положителни проби на коронавирус, между тях са и трима общински служители.

Достъпът до обществените сгради е ограничен, извършва се пълна дезинфекция. Препоръчва се ограничаване и на посещенията в джамиите.

Изследвани са над 100 души. Очакват се пробите на нови 50, като тестването в Сърница ще продължи, съобщи Кунчев на брифинг в Пазарджик.

"Има доста движение на населението в този район. За пръв път се случва такова огнище, в което на практика са замесени три области - и Благоевградска, и Пазарджишка, и Смолянска", отчете още главният държавен инспектор.

Той допълни, че се търси евентуална епидемична връзка между случаите в село Осина, Благоевградска област, Сърница и предприятие в Доспат, където работят хора и от трите области, и от трите населени места.

За коронавирус се изследват всички около 200 работници в цех в  Доспат, от които 48 са от Сърница, а останалите са от областите Смолян и Благоевград. Кунчев не изключи възможността да има нови открити случаи на заболяването. 

Кунчев отбеляза, че според него "в следващите две седмици е по-добре да се избягва посещението на Сърница като туристически обект".