Нова криза зрее в Българското национално радио, след като Управителният съвет (УС) подаде сигнал до Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) срещу генералния директор Андон Балтаков. Поводът е договори за доставка на електроенергия за София и Благоевград, подписани от Балтаков, без съгласието на Управителния съвет и неизпълнение на процедурите по обявяване на обществени поръчки. Копия на сигналите са пратени и до парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ). 

Според достоверни източници на Клуб Z Андон Балтаков е предупредил СЕМ, че е готов да напусне заради натиска, който се упражнява върху него. Любопитно е, че само трима членове на УС са подписали сигнала срещу генералния директор - Стефан Ташев, Галя Тренчева и Мария Маркова. Името на Димитър Димитров не е сред тях.

Клуб Z изпрати въпроси до г-н Балтаков, който отговори с две открити писма, които са адресирани до Управителния съвет и работещите в БНР (съдържанието им вижте по-долу, бел. ред.). 

"Писмото на УС идва след като аз изпратих открито писмо до БНР. Ще Ви го препратя да се запознаете със съдържанието.", написа генералният директор до Клуб Z.

Той не отговори дали е заявил своето намерение да се оттегли заради натиска, на който е подложен. 

Балтаков срещу наследството на Костов

Конфликтът между екипа на генералния директор и управителния съвет е още от първия ден на избирането на Балтаков в края на януари тази година. Той зае поста след като Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за няколко часа и сигналите срещу него за натиск срещу журналисти в радиото. По този казус прокуратурата започна проверка дали е имала цензура в БНР, която все още не е приключила, а в парламента бе сформирана анкетна комисия. 

СЕМ наложи и две санкции на Костов за общо 17 хил. лв. Той не само обжалва глобата, но и решението на регулатора да го освободи предсрочно, като по първото дело съдът ще заседава след две седмици. 

И ако СЕМ прекрати мандата на Светослав Костов, членовете на Управителния съвет – Стефан Ташев, Галя Тренчева и Мария Маркова и Димитър Димитров, предпочетоха да останат в БНР. Те бяха предложени от Костов и избрани заедно с него, но не напуснаха след отстраняването му. Така Балтаков бе принуден да работи с Управителен съвет, който е лоялен на неговия предшественик. 

"Натискът върху Балтаков и неговия екип идва от депутатка от ДПС, която се доказва на собствен ход", коментира пред Клуб Z добре запознат източник.  

 

Кой в какво обвинява

За сигналите до спецпрокуратурата, АДФИ, парламента и СЕМ срещу Балтаков стана известно от публикация на Стефан Ташев в неговия профил в социалната мрежа, публикувана в 22.29 часа във четвъртък вечерта. 

"Те са за груби нарушения на Закона за радио и телевизия, Правилника за организацията на работата и дейността на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР.", пише Ташев, който е и бивш журналист. 

Той посочва, че сигналите са за сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на УС на БНР. 

"Договорът е сключен на 4 май 2020 година зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата. 

Скандалното е, че с решение на УС на БНР от 1.04-2020 е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР.", пише още Стефан Ташев (можете да прочетете цялата му позиция в карето, бел. ред.). 

В своето писмо до УС Андон Балтаков пък отговаря, че казусът с доставката на електроенергия за София и Благоевград е "предизвикан от некомпетентното управление на БНР под ръководството на г-н Светослав Костов и г-н Антон Митов, както и от липсата на ръководен контрол от страна на УС на БНР".

"Неаргументираната промяна промяна на договора за доставка на електроенергия в частта му за цената на мегаватчас, както и последващата липса на контрол  върху процеса за подготовка и провеждане на обществен поръчка за доставка на електроенергия, води до преки финансови загуби за БНР и изправя управленския екип на БНР пред изключително сложен правен проблем, в чиято сърцевина прозират Вашите действия и бездействия", посочва Балтаков (цялото писмо вижте по-долу). 

В писмото Балтаков посочва, че сключеният на 9 април тази година договор с „Мост енергджи“ е сключен за два месеца и след задълбочени преговори. 

"Огромната разлика между предложените от „Енерджи маркет“ АД и „Мост енерджи“ АД цени води до преки загуби за БНР в размер на над 5 000 лева на месец. В случая взех решение, при условията на крайна необходимост, ръководен от опазването на обществения интерес, изразяващ се в спестяването на нецелесъобразно разходвани бюджетни средства", заявява Балтаков.  

 

Потърсена позиция

Малко след като Клуб Z публикува този текст, членът на УС Стефан Ташев писа до редакцията, че казусът не бил отразен обективно, а публикацията била "по поръчка". Независимо, че са отразени без редакторска намеса всички официални позиции на спорещите страни с писмата и сигналите, които си разменят. Включително и преднамерено обвинение: "Внимание!!! Това няма да прочетете в "24 часа", "Дневник", "Капитал", Клуб Зет, Медиапул, Офнюз и сие. (вижте "Сигнали и отговори - едно към едно" в края на текста). 

(Бележка от главния редактор. Видимо г-н Ташев знае какво е поръчкова журналистика. За разлика от нас.)

"Няма никакъв конфликт между нас и Балтаков. И това е откровена лъжа", смята Ташев.  

"Теорията за "спешното спасяване" на радиото, която сега лансирате не издържа, защото Балтаков е подписал договор с фирмата доставчик за два месеца, като е подписал задъллжения за 54 000 лева.", казва още той

Стефан Ташев не е съгласен и с казаното в писмото на Андон Балтаков до УС, че договорът с "Мост енерджи" е за два месеца.

"Договорът е пред мен - пише 12 месеца", заявява Ташев и изпрати снимка на документ. 

По думите му не са верни и твърденията на генералния директор, че "писмото на УС идва след като той е изпратии открито писмо до БНР. Първото е дата 2 юни 2020 г., а обръщението на генералния директор е след това. 

"Като го избраха Балтаков ние седннахме с него на разговор. Казахме, че искаме да работим с него, ще помагаме, на разположение сме за всичко. Вместо това той започна война с нас.", коментира още Стефан Ташев.

 

История с високо напрежение

Договорите за доставка на електроенергия за общественото радио се превръщат в проблемна точка не за един генерален директор. Временният ръководител на БНР – Антон Митов, който управлява радиото за няколко месеца след отстраняването на Светослав Костов, също подаде сигнал до прокуратурата за неизгоден договор, сключен от самия Костов и одобрен от настоящият управителен съвет. 

Източник на Клуб Z, независим от двете спорещи страни, обясни, че Андон Балтаков е наследил договор за доставка на електроенергия при 130 лв. за киловат час и решава да търси нов доставчик. Процедурата по възлагане на обществена поръчка трае два месеца и до тогава той подписва нов договор с фирма, която предлага ток за 90 лв. за киловатчас. Но без да уведоми Управителния съвет и в нарушения на процедурите по Закона за обществени поръчки. 

"Така неформално спасява радиото, но формално нарушава правилата", коментира източникът.   
 

 

Сигнали и отговори - едно към едно

 

Ето какво написа Стефан Ташев, член на УС във фейсбук:

Внимание!!! Това няма да прочетете в "24 часа", "Дневник", "Капитал", Клуб Зет, Медиапул, Офнюз и сие.
По повод запитвания на колеги и публикации в различни медии съобщавам, че днес трима членове на УС на БНР предадохме на Специализираната прокуратура и АДФИ генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков.
Сигнали са изпратени на медийната комисия в НС и СЕМ. Те са за груби нарушения на Закона за радио и телевизия, Правилника за организацията на работата и дейността на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР.

Сигналите са за сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на УС на БНР. Договорът е сключен на 4 май 2020 година зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата. Скандалното е, че с решение на УС на БНР от 1.04-2020 е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР.

Крайният срок за подаване на офертите бе 03.06. 2020 година. Без да се съобразява с решението Балтаков подписва договор с "Мост енерджи" АД. Това е абсурдно, защото същевременно с това той е подписал договор с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР за два месеца, като отново не е информиран УС на БНР, на стойност 54 000 лева. Договорът е от 05.03. 2020 година. И най-скандалното в случая е, че под този договор се мъдри подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 05-03-2020 година Милен Митев не съществува в правния мир и структурата на БНР. Той е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март 2020 година, като трудовият му договор влиза в сила от 1 април 2020 година.

УС на БНР поиска от директора Балтаков обяснения на 2 юни 2020 година. Вместо това гендиректора заля служебните пощи на работещите в БНР със словоизлияния в няколко страници. По-долу ви пускам официалният отговор на УС на БНР до работещите в БНР.
Сега чакаме отваряне на офертите за доставка на ток и кой ще спечели..Ако това е "Мост енерджи" АД става дума за корупционна схема. Очаквайте продължение.

Открито писмо от членовете на УС на БНР

Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до работещите в БНР

Уважаеми колеги,

Ние, членовете на Управителния съвет на Българското национално радио, водени от желанието за прозрачно управление на БНР сме длъжни да информираме всички работещи в него за „сложния управленски казус“ (според генералния директор Андон Балтаков), възникнал след наше писмо вх.№30-2169/02.06.2020 г. до него с дата 2 юни 2020 година.
Членовете на Управителния съвет на БНР са в правото си да управляват и контролират процесите в обществената медия. Това е и наше задължение според договорите ни със Съвета за електронни медии (СЕМ), според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) и според Правилника за дейността и организацията на Управителния съвет на БНР.
Държим да информираме работещите в БНР, че „казусът“ не е никак сложен, както твърди генералният директор.
За какво става дума ?
Членовете на УС на БНР научиха от генералния директор за „казуса с тока“ от заседанието на Директорския съвет на 1 юни 2020 година.
След елементарна проверка установихме, че БНР има подписан договор за доставка на електрическа енергия с фирмата „Мост енерджи“ АД, с дата 09.04.2020 година, за срок от 12 месеца. А генералният директор на БНР Андон Балтаков е подписал пълномощно, заверено пред нотариус, на фирмата „Мост Енерджи“ АД.
Стойността на договора е за 244 800 лева с ДДС, като има подписана заявка от г-н Балтаков за поети задължения към фирмата.
Договорът с „Мост енерджи“ АД не е внасян за утвърждаване от Управителния съвет на БНР и за нас това беше пълна изненада.
Още повече, че УС на БНР, е утвърдил с решение от 1.04.2020 година, документацията за започване на обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия за БНР. Поръчката е факт и вчера, 3.06.2020 година, в 17 часа, бе крайният срок за получаване на оферти.

При проверка установихме, че с досегашния доставчик на електрическа енергия за нуждите на БНР -“Енерджи маркет“ АД е сключен договор, с дата 5 март 2020 година, на стойност 53 400 лева с ДДС, за срок до 30.04.2020 година.
Този договор също не е внасян за утвърждаване от Управителния съвет на БНР. И при двата договора, сключени от генералния директор на БНР Андон Балтаков, са нарушени Закона за обществените поръчки, Правилника за дейността и организацията на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществените поръчки в БНР, в който се изисква договори за над 30 000 лева да бъдат приемани от УС на БНР.
Обръщаме внимание, че договорът с „Енерджи маркет“ АД е съгласуван и подписан от Милен Митев, в качеството му на Административен директор. Към 5 март 2020 година в правния мир и в структурата на БНР няма „Адмистративна дирекция“, нито административен директор.
Тази структура и директорът й Милен Митев са гласувани с решение на УС на БНР от 26 март, като договорът на Митев влиза в сила от 1 април 2020 година.
Според нас става дума за сериозни закононарушения, защото под този договор стои и подписът на генералния директор Андон Балтаков.
Остава открит въпросът дали има и други договори и документи подписани от Милен Митев преди назначаването му на поста Административен директор на БНР от 1.04. 2020 година. Затова членовете на УС на БНР поискахме от генералния директор всички договори сключени в периода ноември 2019 - юни 2020 година. Не изключваме теоретичната възможност да има още договори, които не са били внесени за разглеждане и утвърждаване от УС на БНР и сме длъжни да изясним това.

След събиране на тази информация и договорите за доставка на ток, членовете на УС на БНР поискахме среща с генералния директор Андон Балтаков, която се проведе в неговия кабинет в 12 часа на 2 юни 2020 година.
При направено от нас запитване защо е подписан договор с „Мост енерджи“ АД за срок от 12 месеца, генералният директор Андон Балтаков отрече да има такъв договор.
Нещата се изясниха след като му беше показан. После го обяви за недействителен.
Нещо повече, вчера, съгласно Правилника за дейността и организацията на УС на БНР, генералният директор Андон Балтаков внесе за утвърждаване в УС на БНР нов договор с „Мост енерджи“ АД, с дата 3 юни 2020 година.
Какво налага този нов договор след като генералният директор твърди пред вас, че всичко с предишния договор е изрядно и той бил информирал институциите за него - Агенцията за обществените поръчки, КЕВР и т.н. ?
Създава се впечатлението, че решенията за харчене на стотици хиляди левове се взимат „на тъмно“, докато г-н Балтаков говори публично за „финансови икономии“, „свиване на бюджета“, „кърпене на финансови дупки“ и „гасене на пожари“.
УС на БНР е контролен орган и не може да допусне зад гърба му да се харчат стотици хиляди левове и то с документи с невярно съдържание.
Държим да ви информираме, че настоящият „сложен управленски казус“ е предизвикан не от членовете на УС на БНР, както твърди генералният директор, а от неговия едноличен стил на управление. Който се състои в изолиране на трима от членовете на УС на БНР от управленските процеси и взимането на решения.
На г-н Балтаков трябва да напомним, че той е „пръв сред равни“ в УС на БНР, а не е началник на Управителния съвет.
В писмото си до вас генералният директор визира управлението на неговите предшественици Светослав Костов и Антон Митов, но услужливо пропуска да спомене това на Александър Велев, донесло над 4,5 млн. лева дефицит - нещо невиждано в историята на БНР.
Ако генералният директор Андон Балтаков не е разбрал досега, можем да му припомним, че в последните месеци на управлението на Александър Велев са сключени неизгодни дългосрочни договори, които продължават да тежат на бюджета на БНР.
За всичко това „некомпетентният“ УС на БНР е предал десетки документи на ДАНС и специализираната прокуратура още през септември и октомври 2019 година. УС на БНР предизвика и проверката на Сметната палата в медията.
В качеството си на членове на УС на БНР, които трябва да контролират как се харчат държавни пари в обществената медия, ние бяхме длъжни да поискаме обяснения от генералния директор на БНР за сключването на тези договори без санкция на Управителния съвет, което предизвика неговото писмо.
Това обаче не променя факта, че „сложният управленски казус“ с доставката на електроенергия за БНР може да доведе до съдебни дела, неустойки и плащане на стотици хиляди левове обезщетения за сметка на общественото радио.
Кой ще е виновен тогава? И кой ще носи отговорност ? Как се обяснява на работещите в БНР, че трябва да се намали ДМС за тях, с цел финансови икономии, а от друга страна сключваш договор и поемаш задължения за над 240 000 лева с „Мост енерджи“ АД и то по време, когато тече обществена поръчка за доставка на електрическа енергия за БНР ?
Ако „Мост енерджи“ АД или някое друто свързано с него дружество се окаже победител в обществената поръчка за доставка на електрическа енергия за БНР, значи ли това, че конкурсът е бил предрешен предварително в полза на тази фирма ? И не намирисва ли това на лобизъм и извършване на закононарушения?

Като членове на УС на БНР, сме длъжни по закон да информираме за тези нарушения компетентните органи - Специализираната прокуратура, Агенция за държавна финансова инспекция - АДФИ, Министерски съвет, Парламентарната комисия по културата и медиите и Съвета за електронни медии.

Уважаеми колеги,
Публикуваме писмото от членовета на УС на БНР Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до генералния директор на БНР Андон Балтаков с дата 02.06.2020 година, предизвикало епистоларните обяснения на г-н Балтаков.

С уважение: София
04.06.2020 година

Галя Тренчева, член на УС на БНР

Мария Маркова, член на УС на БНР

Стефан Ташев, член на УС на БНР

 

Това е отговорът на Андон Балтаков до Управителния съвет:

 

 

А това е писмото на генералния директор до работещите в БНР:

Уважаеми колеги,

 

В искрен опит да водя открито и прозрачно управление на БНР съм длъжен да Ви информирам за сложен казус в управлението на БНР, предизвикан от некомпетентно управление от екипи на предишни генерални директори и занижен управленски контрол от страна на Управителния съвет на БНР в периода преди 27.01.2020 г.

 

Три месеца след като екипът ми започна да се опитва да изчисти неразбориите, причинени от предишните ръководители, свързани с доставка на електроенергия за София и Благоевград, в пълното си право, трима членове на УС на БНР изискаха от мен обяснение за ситуацията с доставянето на ток - акт, който е трябвало да се случи още през септември 2019 година, когато БНР подписва неизгодно допълнение към договор, с което се увеличава цената на електроенергията с 20%. УС на БНР не проконтролира временното управление на БНР и през ноември 2019 година, БНР не стартира процедура за избор на доставчик на ток. Подготовката за процедурата стартира на 13.02.2020 г. Както ще видите в прикаченото писмо, ситуацията е сложна и за нейното решаване съм поискал директна помощ и съвет от Комисията за енергиийно и водно регулиране, а за създалата се ситуация съм информирал и Агенцията за обществени поръчки. Мисля, че загрижените въпроси на УС за ситуацията и как моят екип действа са от изключителна важност за стабилността на БНР, поради което реших да споделя с всички вас моето писмо до УС. Копие на писмото е изпратено до СЕМ.

 

В допълнение на исканото обяснение за ситуацията, г-жа Тренчева, г-жа Маркова и г-н Ташев изискаха да получат всички договори сключвани в периода 19.10.2019 г. до 01.06.2020 г. Дълбоко подкрепям всяко желание за последващ контрол и ще го уважа. Убеден съм в заявената искреност на УС, че никаква лична или конфиденциална информация, съдържаща се в тези договори, няма да намери място в публичното пространство. Не мога дори да гадая кое налага това искане (което е в пълното право на УС) точно в този момент.

 

Независимо от този сложен казус, се радвам, че за последните няколко месеца в БНР започна да се усеща ниво на спокойствие и екипност. На директорски съвет в понеделник оповестих, че до края на юни трите програми в БНР-София - “Хоризонт”, “Христо Ботев” и “Радио София” - ще имат обновени ръководни екипи. 

 

В началото на идната седмица ще проведа среща със синдикатите, за да обсъдим размера на ДМС за цялата система на БНР през второто тримесечие.

 

Желая ви спокойна вечер.

 

Ваш,

 

Андон