Четири страни членки на ЕС поискаха в съвместно писмо засилени действия и по-координирани усилия срещу дезинформацията по време и след кризата с COVID-19, съобщи „Политико“.

Посланието е от правителствата на Литва, Латвия, Естония и Словакия. Всички тези страни имат болезнен опит като цели на дезинформационни кампании, отбелязва изданието.

„Нашите граждани заслужават ясно и честно послание за заплахите от дезинформацията. Излагането на показ на тези кампании на външни играчи е важна услуга, която трябва да бъде предоставена на обществото от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД)“, се казва в писмото.

Тези думи според „Политико“ са препратка към сагата с публикувания в края на април доклад на ЕСВД за идващата от Китай дезинформация, свързана с коронавируса. Оказа се обаче, че заключенията в документа са били смекчени под натиска на Пекин.

Идната седмица върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, зам.-председателят на ЕК за прозрачността Вера Йоурова и еврокомисарят Тиери Бретон ще излязат със съвместно съобщение за борбата с фалшивите новини.

Правителствата на новосъздадената „четворка“ настояват дипломатическата служба на ЕС да гарантира, че работата на нейните експерти продългжава да се основава на факти и високи академични стандарти и не е спъвата от политически съображения. В противен случай ще бъдат подкопани амбициите на ЕК да се превърне в геополитическа сила.

„Докато ЕС се бори с дезинформационнте кампании на Русия, които продължават да будят най-голямо безпокойство, тя (Еврокомисията – б.р.) трябва да насочи повече ресурси и към по-енергичната пропаганда и действия, идващи от Китай“, се казва още в писмото.

Според „четворката“ онлайн платформите трябва да бъдат по-прозрачни и по-отворени. Но настоящата саморегулация е недостатъчна и не е в състояние да служи за основа за стабилно противостоене на фалшивите новини в социалните платформи. В документа се предлага да бъде направена независима оценка на дейността на платформите по време на кризата.

Еврокомисарят Вера Йоурова предупреди вчера, че ЕС трябва да подобри комуникацията, защото в противен случай страни като Китай ще окупират празното пространство. Тя говори на онлайн семинар, организиран от либералната политическата група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европарламента.

Като пример Йоурова посочи, че в резултат на кампанията на Пекин проучване в Италия показало, че според местните хора Китай помага на страната им да се справи с коронавируса, докато в ЕС изобщо не се интересували от този проблем.