"Проверката сега е 10 години назад. Според мен трябва да е не повече от 5 години. Не бива да отиваме нито в крайността - 10-15 години, и да декларираме всеки закупен автобусен билет, нито в режим, при който декларирането ще има само символично значение."

Това обясни тази сутрин пред Нова тв председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който - както и по-рано е правил заявка - ще инициира законови промени в антикорупционния закон. 

И срокът на пълната ревизия е само един от проблемите, стана ясно от думите му.

В момента антикорупционният закон предвижда, ако задължено лице е забравило една дреболия, глоба 1000-3000 лв. и пълна имуществена проверка за 10 години за цялото семейство.

Правистът предупреди, че ако си декларирал нещо повече, това не е проблем - ще се приеме просто като "морален жест на един политик". Проблемът обаче е, ако се пропусне нещо, при това за огромния кръг от задължени лица.

Той напомни, че се декларира имущество също така на съпруг и ненавършили пълнолетие деца. 

На въпрос - как се проверяват факти и имущества от чужбина, Цацаров отговори "по-трудно".

"Но начин за проверка има, тъй като КПКОНПИ е контактна точка на няколко межуднародни мрежи. Те осъществяват пълен обмен на информация по защитени канали. Ще кажа само - информация, която пред 4 дни бе поискана от Монако, пристигна вчера." 

Въпреки това той настоя, че антикорупционният закон "при всички случаи подлежи на разумен и обмислен ремонт". 

Той каза, че основният обем трудности е за задължените лица. Трябва да се мисли - дали да не се намали обемът на хората, които декларират и да се увеличат стойностите, над които се декларира. Освен това - допълни Цацаров - да се прецизират определени обстоятелства, подлежащи на описване в декларацията - например напомни, че не се декларират разходи за обучение, които са извършени по служебен път.

Цацаров даде пример с купищата задължени лица - ръководството на Българския спортен тотализатор или хората, които са упълномощени от възложители на обществени поръчки. Въпорс е дали да подават годишни декларации всички, които страната ни е изпратила в ЕС и НАТО или само шефовете (сега това правят и тенхническите длъжности).

Той допълни, че обстойни имуществени сведения сега подават от ЧСИ и нотариуси. Това подлежи на промяна - въпрос е дали тези хора трябва да попълват същите по обем и сложност декларации като президента, министрите, главния прокурор и пр.

Цацаров каза, че вече е водил такива разговори с депутати, включително и от опозицията, които също са задължени лица по смисъла на закона.

"Нима не сте заинтересовани и вие този процес да бъде улеснен", попитал ги.