Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) като последна инстанция постанови, че местните избори в София са валидни, а жалбата на кандидат-кмета Мая Манолова срещу тях е неоснователна.

Това става ясно от съобщение на съда. 

Както Клуб Z писа, бившият омбудсман атакува първо пред Административен съд-София-град резултатите от балотажа си с Йорданка Фандъкова, проведен на 3 ноември м.г. Жалбата бе в няколко посоки - за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции, за самия процес по преброяване на гласовете, за съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на „Информационно обслужване“.

Днес върховните съдии постановяват, че в решението си от 7 февруари...

"...АССГ задълбочено е изследвал фактическата обстановка, анализирал е събраните доказателства, релевантни към предмета на спора, и правилно е приел, че не са налице визираните основания за отмяна на изборните резултати в Столична община." 

Те оставят в сила постановеното от АССГ.

Ето и събощението на ВАС от днес:

"Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд София-град (АССГ) от 7 февруари 2020 г. по дело № 12751/2019 г., образувано по жалба на Мая Манолова в качеството й на кандидат за кмет на София срещу резултатите от местните избори в столицата през 2019 г. С него бяха потвърдени изборните резултати в София. Върховните магистрати приемат в мотивите си, че решението на първоинстанционния съд е обосновано и правилно, а подадената срещу решението на АССГ жалба е неоснователна.

Според върховните съдии АССГ задълбочено е изследвал фактическата обстановка, анализирал е събраните доказателства, релевантни към предмета на спора, и правилно е приел, че не са налице визираните основания за отмяна на изборните резултати в Столична община. Изводите на АССГ са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства. Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане и приключване на избора на кмет на Столична община. При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от АССГ не са установени визираните от касатора нарушения.

Решението на тричленния състав на ВАС по административно дело № 2769/2020 г. е окончателно."

Междувременно стана ясно, че Манолова завежда дело срещу Валери Симеонов заради изявлението му, че Васил Божков е финансирал кампанията ѝ за кмет на София.