С човечеството е свършено, ако хората не променят драстично хранителните си навици след коронавирусната пандемия и климатичната криза, заяви популярната приматоложка и антроположка Джейн Гудол на онлайн събитие, организирано от групата Compassion in World Farming. Според нея появата на COVID-19 е предизвикана от прекомерната експлоатация на природата, довела до сеч на гори, изчезване на видове и унищожаване на естествените местообитания на редица животински видове.

Една от теориите за възникването на коронавируса е, че заразата е предадена на човек от животно, най-вероятно закупено от т. нар. мокър пазар в Ухан, Китай.

Увеличението на обработваемите площи и фермерството създават „резервоар с животински болести, който може да прелее и да навреди на човечеството“, казва Гудол, смятана за водещ учен по темата за шимпанзетата, тя е и дългогодишен активист за опазването на видовете.

„С тоталното неуважение към природата ние сами си причинихме тази ситуация. Неуважението ни към дивите животни и към добитъка създава ситуация, в която болестта може да се прехвърли към човешко същество“, смята природоестественичката.

Хората трябва да сложат край на фабричното фермерство, в което животните нямат необходимите условия, а в някои случаи никога не са извеждани на открито, защото то крие рискове от разпространението на още зарази. Този тип животновъдство се свързва много често с разпространението на болести, устойчиви на антибиотици.

„Ако не започнем да правим нещата по различен начин, с нас е свършено. Не може още дълго да продължаваме така“, добавя Гудол.

Сред особено наболелите проблеми според нея е и бедността – хората, които трябва да изхранват семействата си и нямат друга алтернатива, са готови да експлоатират околната среда. За пример тя посочва незаконната сеч на гори, а в градовете бедните разчитат на най-евтиното месо, независимо дали производството му вреди на природата.

Унищожението на околната среда се причинява още от войни, насилие, консуматорство и от навиците ни на хранене, предупреждава Гудол и призовава да се спре финансирането на фабричното фермерство. Натискът над политическите лидери трябва да дойде от заможните хора, смята тя.

„Един от уроците, който научихме от тази криза, е, че трябва да променим навиците си – казва Гудол. – Учените предупреждават, че за да избегнем бъдещи кризи, трябва да променим начина си на хранене и да се обърнем към растителните източници на храна за доброто на животните, планетата и здравето на децата ни.“

След възникването на коронавируса една от сферите, към която се насочи общественото недоволство, бе бизнесът с месо – обвиненията към него бяха, че не само е отговорен за разпространението на вируси, но е и изложен на тях.

"Площад Славейков"