КПКОНПИ прекратява проверката срещу бившия директор на Българското национално радио Александър Велев, съобщават от ведомството, ръководено от Сотир Цацаров.

Неин предмет бе това, че през 2016 г. по време на мандата си като шеф предоставил на СЕМ за безвъзмездно ползване "Пежо 607".

"Съгласно закона, изтичането на тригодишен давностен срок от извършване на нарушението (11.08.2016 г.) е пречка за образуване на производство за конфликт на интереси. По тази причина, производството по отношение на Александър Велев бе прекратено", съобщават още от там.

Любпитен факт е, че сигналът е постъпил в комисията на 07.01.2020 г.

Има и втора част. Тя засяга сключен договор от Велев с частна фирма по управление и съхранение на документите на БНР, включително и за електронни услуги.

"Плащанията са извършени от лица, различни от генералния директор на БНР, а изпълнителят по договора не се представлява и управлява от свързани с него лица. Така, по тази част от сигнала не е установен конфликт на интереси за Александър Велев, поради липса на частен интерес."

Съгласно Закона за ПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Ето и съобщението на КПКОНПИ:

Прието бе и решение по отношение на Александър Велев – бивш генерален директор на БНР. Установено е, че на 11.08.2016 г. той е предоставил на СЕМ за безвъзмездно ползване „Пежо 607“, собственост на националното радио. В сигнала до КПКОНПИ се твърди, че това е начин за осигуряване на подкрепа от страна на членовете на СЕМ. Съгласно закона, изтичането на тригодишен давностен срок от извършване на нарушението /11.08.2016 г./ е пречка за образуване на производство за конфликт на интереси. По тази причина, производството по отношение на Александър Велев бе прекратено – сигналът е постъпил в Комисията на 07.01.2020 г.

Като генерален директор на БНР, на 16.05.2017 г. Александър Велев е сключил договор с частна фирма по управление и съхранение на документите на БНР, вкл. и електронни услуги. Установено е, че договорът е действащ и понастоящем. По него са изплатени две суми – на 21.12.2017 и на 20.05.2019 г. Плащанията са извършени от лица, различни от генералния директор на БНР, а изпълнителят по договора не се представлява и управлява от свързани с него лица. Така, по тази част от сигнала не е установен конфликт на интереси за Александър Велев, поради липса на частен интерес.

Сигналът в тази си част е препратен на СЕМ и на Държавна агенция „Архиви“ за предприемане на действия по компетентност, тъй като според Закона за Националния архивен фонд, Държавна агенция „Архиви“ контролира опазването на документите в държавните институции.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението за Радостин Радев не е окончателно и подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.