Онлайн концерт заменя уличното шествие на „София прайд” тази година заради коронавируса, съобщиха от Фондация GLAS. Събитието ще бъде на 13 юни, когато бе планирано ежегодното шествие за равноправие. Концертът започва в 20 ч. на живо във фейсбук канала на „София прайд“, както и в страниците на фондациите GLAS, „Билитис“ и „Младежка ЛГБТ организация "Действие“.

Сред изпълнителите ще бъдат музиканти поддръжници на ежегодното шествие за равноправие като Рут Колева, Мила Робърт, Прея, Иво Димчев, както и няколко нови имена. С видеопослания ще се включат и други популярни лица, драг кралици, танцьори и много други.

Онлайн активностите през юни, традиционния месец на прайда, включват още видеопоздравления от посланици, диджей парти от необичайна локация, представяне на тематичен видеоклип на известен български изпълнител.

„София прайд” ще участва и в онлайн събитието „Global Pride“ на 27 юни, в което отново под формата на онлайн концерти на живо ще се включат стотици прайдове от цял свят.

Привърженици на движението от страната ще поставят на видно място знамена в цветовете на дъгата в рамките на кампанията „Любовта се вее над България“. Организаторите съобщават, че знамена са поръчани във всички големи областни градове, както и в множество малки населени места, включително и села.

Междувременно Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) публикува свое ново изследване на положението на хомосексуалните, транс и интерсекс хората в държавите, членки на ЕС, съгласно което над половината от хората, числящи се към тези групи в България, крият тази своя идентичност от околните, близо 30 процента са се чувствали дискриминирани на работното място, а около 40 процента заявяват, че когато са ставали жертва на тормоз или насилие заради идентичността си, не са съобщавали на полицията от страх, че самите служители на реда ще проявят дискриминационно отношение.

"Площад Славейков"