Разширяването на  ЕС спаси България от Русия на Владимир Путин, заяви днес отиващият си председател на Европейската комисия Жозе Барозу на последната си пресконференция на този пост.

"Ако не бяхме приели новите страни, сега щяхме да говорим за България, не за Украйна", отговори Барозу на въпрос на Клуб Z за убедителността на разширяването на ЕС.

Русия анексира украинския полуостров Крим и поддържа въстание на въоръжени руски сепаратисти в Украйна, защото тя сключи споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС. Москва приема това като западно посегателство на нейна неприкосновена зона на влияние. 

През двата петгодишни мандата на Барозу, които завършват в петък, ЕС прие 13 нови държави, между които и България, увеличавайки общия им брой на 28.

Новата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер поема правомощията си от събота. Тя обяви, че през идните пет години ЕС няма да приема нови страни.

Животът е опровергал страховете, че с толкова много членки, съответно комисари, ЕС ще стане неуправляем, каза председателят. "Не новите страни са тези, които създават проблемите", заяви той.

Запитан, дали механизмите, с които ЕС решава, не са твърде тромави в сравнение с едноличната власт на Путин, Барозу каза: "Ние просто не искаме руска система за вземане на решения".

Той посочи, че ЕС на 28-те е съставил по-бързо новата си Комисия, отколкото Белгия е съставила своето правителство. Барозу напомни и кризата в Конгреса с приемането на бюджета на САЩ през януари 2013 година.

Днес Барозу председателства последното заседание на отиващия си Колегиум на комисарите. То беше 199-то в сегашната Комисия и 424-то за двата му мандата, започнали през 2004 година.

Петдесет и осем-годишният бивш премиер на Португалия каза, че няма политически планове за непосредственото бъдеще след 30 години в националната и световната политика. Сподели, че има покани да чете лекции в университети в Белгия.