Няколко журналисти от различни страни бяха ранени, докато отразяваха протестите срещу убийството на Джордж Флойд. Оператор на Би Би Си засне как полицай се засилва и без причина го удря с предпазния щит. 

А по репортер на "Дойче веле" стреляха с гумени куршуми, въпреки че беше сам на улицата, а не между протестиращи. 

Организация на журналистите в Съединените щати нарече действията на полицаите "неприемлив опит за сплашване на медиите." Тя е събрала данни за поне 100 инцидента само за 3 дни, като 90 от тях са включвали физическо насилие.

"Белингкат" също представи множество случаи на полицейско насилие върху журналисти .

Арестът на екип на Си Ен Ен в Минеаполис по време на излъчване на живо в ефир на 29 май беше шокиращ, особено за страна с толкова силна защита на свободата на словото. От "Белингкат" са установили поне 50 отделни инцидента, при които журналистите са били атакувани от органите на реда.

 

В тези примери журналистите са нападани с гумени куршуми, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ, палки и други.

Въпреки че при някои инциденти е възможно журналистите да са били удряни или засегнати случайно, в повечето случаи те са били целта на нищо непредизвиканото полицйско насилие. Този модел се възпроизвежда в няколко града, но изглежда най-често срещан в Минеаполис. Полицаите нападат репортери, фоторепортери и оператори, които са с ясно обозначение за изпълняваната от тях професия, с прескарти, камери и т. н. 

С особено тежки последици е насилието над фотожурналистката Линда Тирадо, която на 30 май е ударена в лявото око и по-късно разбира, че зрението в него няма да се възстанови.

Ето и някои от тези инциденти:

Инцидент 1, 29 май: Екип на Си Ен Ен е задържан в Минеаполис

Инцидент 2, 29 май: По екип на Wave 3 умишлено се стреля с гумени куршуми в Луисвил, Кентъки

Инцидент 11, 30 май: Гумени куршуми за екип на Си Би Ес в Минеаполис. Звуковият инженер е уцелен

Инцидент 12, 30 май: Гумени куршуми в Минеаполис по група журналисти. Репортерка е уцелена в крака

Други примери за полицейско насилие върху журналисти може да откриете на сайта на "Белингкат".