Китай е наредил на държавните компании да спрат да купуват соя и свинско от САЩ, съобщиха информирани източници. Преди броени Вашингтон обяви, че ще отнеме на Хонконг привилегирования партньорски статут, за да накаже Пекин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Големи обеми държавни доставки на американска царевица и памук също са замразени, уточни един от източниците.
Китай може да разшири заповедта и да включи още американски селскостопански стоки, ако Вашингтон предприеме допълнителни мерки, отбелязаха източниците.
Китай поиска от основните държавни фирми да замразят големите покупки на водещи американски селскостопански стоки като соя и свинско в отговор на американската реакция за Хонконг, каза източникът.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че е наредил на администрацията си да започне процедура по отнемане на статута на привилегирован партньор на Хонконг, който обхваща области от екстрадиране до износ. Стъпката е в отговор на китайските планове да наложат нов закон за сигурността в Хонконг. Миналата седмица Пекин реши да приеме закон за националната сигурност на територията на специалния си административен район. Критици и правозащитници се опасяват, че той ще бъде използван за задушаване на политическо инакомислие.