45 616 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 1 юни. Дванадесетокласниците решаваха тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41. въпрос имаха задача да прочетат откъси от разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин и да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до 4 страници на тема "Човекът и неговите съмнения".

Министерство на образованието и науката публикува въпросите и верните отговори от матурата.

Може да ги видите ТУК

Резултатите от матурата ще бъдат ясни до 15 юни. Учениците, които не са успели да се явят днес, ще могат да положат изпит на следващата сесия през август.

Анулирани са 6 изпитни работи, съобщиха от МОН

Тази година заради кризата с коронавируса датите за матурите бяха изтеглени през юни. Резултатите от тях ще служат като вход за много от висшите училища в България. В СУ те ще важат за почти всички специалности, включително и право.

Освен че датата на първата матура за дванайсетокласниците тази година беше изместена с 12 дни, началният ѝ час също беше по-късен - от 8 за 9, за да може учениците да се придвижат спокойно. От конспекта отпаднаха Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов.

 

 

Матурата мина при засилени мерки за безопасност заради COVID-19. 

По различни причини на матурата не са се явили над 3000 зрелостници

За тези, които не са се явили днес, другата дата е 27 август.