Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Красимир Живков. На поста е назначена Славея Стоянова. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Още вчера премиерът Борисов обяви, че ще освободи Красимир Живков, който е с обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с изнесмените братя Бобокови. И тримата все още са в ареста. Заедно с други трима души те са разследвани от прокуратурата за нелегален внос и преработка на опасни отпадъци в България. Според държавното обвинение братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.-министър Живков и така е осъществяван вноса на отпадъци.

В неделя премиерът Бойко Борисов обяви, че в ГЕРБ няма да има милост към никого.

"Няма да искаме оставка на заместник-министър Живков. В понеделник го сменяме. Всеки трябва да се сърди сам на себе си. Зам.-министрите се сменят с моя заповед и сме се разбрали с Емил Димитров да се реши този проблем с боклука. Но няма милост към никого, специално в ГЕРБ не може да ни упрекнете.", каза Борисов. 

Красимир Живков отрича да познава останалите обвинени от прокуратурата лица. 

"Иска ми се с ръка на сърцето да кажа, че досега с моята дейност като заместник-министър съм работил за опазване околната среда и здравето на хората", каза в неделя пред спецсъда той. 

Той посочи, че не познава и Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация. "Нямам му телефона, нямам му контакта, не комуникирам", заяви той.

Освободеното място на зам.-министър на екологията ще заеме Славея Стоянова е магистър на биологичните науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2015 година до момента Стоянова заема длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция. 

Очаквайте подробности.