Адвокатите на семейството на цветнокожия Джордж Флойд, починал при арест в американския град Минеаполис, казаха, че искат независима аутопсия на трупа, след като окръжните съдебни власти изразиха съмнения, че задушаване е било причина за смъртта му, предаде ДПА.

Смъртта на Флойд, документирана на видеозапис, който се завъртя в интернет, породи вълна от протести, прераснали в насилие в Минеаполис и на други места в САЩ. Във видеото се вижда как полицаят Дерек Човин (вече уволнен и с повдигнато обвинение за непредумишлено причиняване на смърт от трета степен) е притиснал с коляно врата на Флойд, който е на земята и който казва, че не може да диша. Малко след това Флойд умира.

Според доклад от аутопсията на Флойд коляното на Човин е притискало врата на задържания близо 9 минути, посочва Ройтерс. Медиците, извършили аутопсията, обаче смятат, че комбинираното въздействие от това, че движенията на Флойд са били ограничени от полицаите, съпътстващи здравни проблеми и вероятно наличие на упойващи вещества в организма му може да са допринесли за смъртта му.

Повече подробности за тези упойващи вещества не се съобщават, а резултатите от токсикологичните тестове може да отнемат седмици, допълва Асошиейтед прес. Аутопсията обаче не е разкрила нищо в подкрепа на тезата, че причина за смъртта на Флойд е било задушаването.

Един от адвокатите на семейството на Флойд - Бен Кръм, каза, че подобна схема на поведение е имало и при предишни случаи на починали хора в ръцете на полицията.

"Видяхме в случая с Ерик Гарнър и в много други случаи, в които те (полицаите) имат хора, които работят със служители на градските власти, да се казват подобни неща, които са пълна заблуда - да се твърди, че човекът е имал астма, че е имал сърдечен проблем - всички тези неща са неуместни, тъй като това са били хора, които са дишали, вървели, говорели, които просто са си били добре, докато полицията не ги е спряла", каза Кръм, предаде ДПА.

Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 участници в продължаващите протести. Това съобщи днес на пресконференция комисарят на департамента по обществена сигурност в щата Минесота Джон Харингтън, предаде Си Ен Ен. Харингтън каза, че към момента за поддържането на реда в града следят над 2500 полицаи. Той каза още, че всеки момент в града ще пристигнат членове на Националната гвардия на САЩ, както е било поискано от щатските власти.

Си Ен Ен съобщи, че началникът на националната гвардия в Минесота - генерал-майор Джон Дженсън, е обявил, че до утре в Минеаполис ще пристигнат над 1700 национални гвардейци. Масовите протести и безредици в различни градове в САЩ започнаха след публикуването в интернет на видеозапис, на който е заснето случилото се на 25 май в Минеаполис при ареста на Флойд. Той бил заподозрян, че е платил в магазин с фалшива банкнота.

Гневът, предизвикан от смъртта на тъмнокожия при полицейски арест, доведе до подхранване на нови безредици тази нощ и обхвана и други градове в САЩ, въпреки последвалия арест на един от замесените в трагедията, съобщи Франс прес. Разполагането на 500 войници от Националната гвардия и въвеждането на полицейски час не попречиха обстановката в този голям град в щата Минесота за четвърта поредна нощ да остане нажежена.

Хиляди протестиращи започнаха протеста си мирно по улиците в памет на 46-годишния афроамериканец, починал в понеделник непосредствено след ареста му.

През нощта обаче ситуацията се влоши, след като полицейски участък в южната част на Минеаполис и няколко магазина бяха подпалени, имаше нови плячкосвания и много разрушения. Войници и полицаи за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и димни бомби, за да не допуснат още един полицейски участък да бъде подпален, подобно на опожарения предишната вечер.

"Ситуацията е изключително опасна", каза губернаторът на щата Тим Уолц на импровизирана пресконференция през нощта, когато призова за спокойствие. "Няма нищо достойно в това да опожарявате града си", добави кметът Джейкъб Фрей.

"Трябва да заключат тези момчета", каза пожелала анонимност 34-годишна чернокожа жена на улица в Минеаполис. "Вече е късно, сега всичко ще изгори", каза тя със съжаление, докато група грабители влизаха в заложна къща в съседство.

Според властите, недалеч оттам е имало стрелба срещу полицаи. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Пентагона да постави армейски части в готовност, за да могат евентуално да се намесят в Минеаполис. Държавният глава каза, че е "разумно да се разширят наличните възможности" за осигуряване на сигурността в града.

Тръмп неколкократно осъди трагичното престъпление, но нападна и "бандитите". Той заяви вчера в "Туитър", че на плячкосването ще бъде отговорено с куршуми. Социалната мрежа реши да обозначи неговия туит като "възхваляващ насилието", припомня АФП.

Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи, съобщи говорителка на полицията, цитирана от Асошиейтед прес. Стрелбата е станала снощи към 23,30 часа. При нея е убит 19-годишен мъж, чиято смърт е била констатирана в болницата, където бил откаран, каза сержант Никол Къркуд.