Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За последното денонощие са регистрирани 17 положителни проби на коронавирус, като са изследвани 1273-ма души. Това съобщи ген. Венцеслав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб. Излекуваните за денонощието са три пъти повече - 53. Те вече общо са 965.

Общо заразените с коронавирус у нас вече са 2477. Активните случаи са 1378. От новите случаи 6 са в София, в Пазарджик има 4, Видин - 2, Шумен - 2, Сливен – 1, Хасково – 1, Ямбол – 1.

Има един нов починал пациент.

Още един медик е заразен и с това общо регистрираните медици с COVID-19 стават 255, или 10,3% от всички установени случаи на вируса у нас.

Хоспитализираните към момента са по-малко от 200, а именно 198, като 20 от тях са в интензивни отделения.

"Носенето на маски ще остане задължително за много дълго време."

Това заяви доц. Ангел Кунчев. Той призна, че има тенденция към затихване на епидемията и е възможно много мерки да се либерализират. Но някои от тях, особено онези в закрити пространства, ще останат.

"Сериозно обсъждаме в началото на юни да има промени относно учебните занятия. Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, защото тенденцията вече е стабилна към намаляване“, посочи той.

Следи се внимателно обстановката с кланиците в страната.

"Ако се затвърди принципът на лесно преминаване на вируса между хора и животни, това крие сериозни рискове. Засега нямаме притеснения, защото храната не е съществен фактор за предаване на заразата, особено при термична обработка и спазване на всички изисквания", каза още доц. Кунчев.

Данните от света са, че Бразилия дава най-голям прираст на нови случаи. Там има 22 301 нови случая и общо 404 661. В САЩ има 1745 млн. заразени и 20 500 нови за денонощието, Испания – 510 нови и 283 000 общо, Русия – 8338 нови и общо 370 680, Великобритания – 256 240 и 2013 нови. На Балканите Турция има 1035 нови случая и 159 797 общо, Румъния – 165 нови и 18 594 общо, Сърбия – 48 нови, Гърция – 11 нови и 2903 общо, Босна и Херцеговина – 19 нови, Хърватия няма нови, Северна Македония – 25 нови, Албания – 21 нови.

Мутафчийски разказа за посещение на българска делегация в болница в Павия, Италия. Основният извод е, че там залагат на хиперимунната плазма като възможност за лечение на коронавирус.

"Те трупат запаси и имат над 5000 дози за посрещане на евентуална втора вълна. Те не се занимават с производство на лекарство и ваксини", обясни той.

Доц. Кунчев каза още, че се обсъжда отпадането на 14-дневната карантина за влизащите в страната. Според него главните мерки не трябва вече да се предприемат по границите, а служителите на РЗИ да се върнат на своите места в страната и да обръщат внимание на съмнителните случаи, да откриват рано заразените с коронавирус и да предотратяват възникването на огнища.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Италия

В Италия в Парламента вече има депутати който искат разследване на лъжата за тази "пандемия" Патоанатомите са открили истината. Скоро ще стане и тук.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Яко оздравяват кандидатите

Яко оздравяват кандидатите яко да мрът! Изключително!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.