„Паралелни прегори са водени с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, без да е уведомен никой от Реформаторския блок".

Това заяви пред Нова телевизия депутатът от гражданската квота на Блока Гроздан Караджов. Вчера пред Клуб Z той обяви, че Меглена Кунева рекетира Реформаторския блок.

Според Караджов не става дума за персонален проблем и работата в РБ продължава по същия начин, както и преди.

„Написаното от мен беше един обикновен коментар. Важно е, когато го напише депутат. Когато чрез методите на изнудването и блокирането на политически решения се стигне до други политически решения от страна на партията на госпожа Кунева, но са нежелани от останалите, това е което аз наричам изнудване", заяви той.

Караджов смята Радан Кънев е подал оставка като говорител на блока през лятото тази година с мотив, че дейността на политическите приоритети на Блока е блокирана и няма съгласие по основните приоритети. Това е бил първият ясен сигнал към обществото.

„С цел да не се допусне още тогава разцеплението се стигна до документ, който и петимата лидери подписаха, че ще се проведе конгрес през септември. Това не стана. Тогава представителите на „България на гражданите" и лично госпожа Кунева не присъстваха, а водеха преговори по телефона, изнудвайки, че няма да се появят защото това би било ясен знак, че ще има разцепление, ако се избере лидер", допълни още Караджов.

Междувременно източници от РБ разказаха пред Клуб Z, че в Блока има отчетливо разделение на лагери, които водят "окопна война" помежду си по определени теми.

СДС и ДБГ били в един лагер и вече дори договаряли своето бъдещо участие във властта. Двете партии по всякакъв начин се опитвали да придърпат към себе си останалите депутати. В повечето случаи обаче те не се поддавали на влияние. В ДСБ също не били особено принципни и последователни и понякога влизали в съглашение със СДС и ДБГ по определени теми, твърди източникът ни.