Лари Къдлоу, съветник по икономическите въпроси на американския президент Доналд Тръмп, заяви вчера, че Китай прави голяма грешка с планираното ново законодателство за националната сигурност на Хонконг, предаде Ройтерс.

Къдлоу изтъкна, че Вашингтон ще покрие разходите на американските компании, които искат да преместят мястото си на дейност от Хонконг или Китай.

На брифинг в Белия дом говорителката Кайли Макинани заяви, че президентът Тръмп се отнася негативно към законопроекта за националната сигурност на Хонконг и се съмнява, че Хонконг ще продължи да бъде финансов център, ако Китай установи контрол върху него.

Лари Къдлоу заяви пред телевизия "Фокс нюз", че действията на Пекин по отношение на Хонконг са много тревожни.

"Откровено казано, Китай допуска голяма грешка", каза отделно Къдлоу пред "Фокс нюз бизнес нетуърк".

Къдлоу подчерта, че Съединените щати ще приветстват завръщането на американски компании, базирани в Хонконг или континентален Китай. "Ще направим каквото можем, за да покрием изцяло разходите по преместването, ако те решат да върнат снабдителните си вериги и производството си в Съединените щати", каза той.

Планираният от Пекин законопроект за националната сигурност на Хонконг предвижда ограничаване на особения юридически статут на бившата британска колония. Очаква се китайският парламент да одобри законопроекта до утре.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който има за задача да направи оценка дали Хонконг се ползва с достатъчна автономия, която да оправдава специалното третиране на града от страна на САЩ в сферата на икономиката, заяви през миналата седмица, че новото китайско законодателство ще се отрази изключително негативно върху хонконгската автономия.

Доналд Тръмп предупреди, че реакцията на Съединените щати ще бъде сериозна. Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Робърт О'Брайън каза, че новото законодателство може да доведе до американски санкции и да застраши статута на Хонконг като финансов хъб, припомня Ройтерс.