Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Без да споменават приноса на България, княз Борис I и Климент Охридски, в Русия отбелязаха на 24 май празника на светите братя Кирил и Методий. Там той е светски празник от 1985 г., а едва от 2009 г. придобива статут на национален празник. За разлика от Българската православна църква, в руската църква светският и църковният празник съвпадат.

Затова патриарх Кирил вчера празнува и имен ден, поздравен с телеграма от президента Путин. Преди това главата на руската църква изнесе проповед в храм, наречен „Александър Невски”, близо до Москва.

В проповедта на патриарх Кирил е видима официалната позиция на руската държава, която не признава заслугите на България в разпространението на писмеността, не почита учениците на Кирил и Методий, нито обяснява разликата между глаголицата и кирилицата, на която пишем. Тази теза е залегнала във всички официални поздрави, в учебниците и културните програми в Русия. Основното послание в тях е свързано с идеята за „обединено славянство”, ръководено от руски духовни и политически водачи.

В проповедта си главата на Руската православна църква казва:

Светските хора, когато говорят за солунските братя Кирил и Методий, на първо място говорят за приноса им в развитието на славянския език и славянската култура. Това е правилно, защото именно с писмеността, която братята са изобретили и въвели в живота, на която са били писани текстове, започва културната традиция на славянските народи. (…)

Кирил и Методий са били нашите славянски апостоли. И за да може апостолската им мисия, апостолското им служение да бъде убедително, за да стигне то до сърцата на тогавашните славяни – хора тъмни, непросветени, страшни, враждебни; за да могат думите на просветителите да разтопят сърцата на хората, да преориентират съзнанието от борба за съществуване, която по това време е била единствен жизнен закон на тези диви племена, към опити да се изграждат обществени и междуличностни отношения на основата на Божиите заповеди. (…)

Без славянска азбука, без славянски език нямаше да има славянско богослужение, нямаше да има славянска култура и не е ясно дали славяните щяха да станат самостоятелна етническа група, различна от обкръжаващите я етноси, със своя ценностна система, свой език и своя писменост”.

Историческите неправди в тази проповед са мултиплицирани и в множество празнични слова. В руската „ТВ Култура” вчера е излъчено следното (фактологически грешно) приветствие за празника:

„Именно на братята (Кирил и Методий – б.пр.) ние дължим появата през 863 г. на славянския алфавит, за създаването на който те са адаптирали гръцкия, добавяйки към 24-те букви още 14. Тази азбука, наречена в чест на единия от братята „кирилица”, претърпявайки значителни изменения, стигна до наши дни.

Благодарение на азбуката на Кирил и Методий за пръв път е преведено Евангелието и други богослужебни книги на славянски език и е положено началото на историята на просвещението на славяните. Заслугата на братята е и в обединението на славяните „с буква и слово”. Именно от момента на създаване на азбуката славяните започват да възприемат себе си като един народ със своя собствена писменост, език и култура, станали основа за развитието на държавността и цивилизацията.”

Преди дни ред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменостг”, която следва същата политика – твърди, че Кирил и Методий са „първите разпространители на грамотността и просветата в Русия” и изличава България от историята на църковнославянския език.

Площад Славейков

Коментари

 's picture

Бобо

Русия и езика

Само това може да се очаква от Русия , там обикновения руснак се чуди как българите пишат на тяхната азбука и не виждам какъв е проблема , Ганю ще промени руския мужик ? Това никога не може да се случи , същото е и с македонския език .... всеки може да си мисли каквото си иска , обикновено само комплексираните се засягат .

Само не разбрах

Кой е този славянски народ, дето се е обединил? Моля помогнете да разбера.
Heywood  Jablome's picture
Heywood Jablome
heywood

Тая година се нагледахме на подобни фалшификати отвсякъде.

Тръмп обяви, че втората световна е спечелена от САЩ и Великобритания, после разбрахме, че за коронавируса са виновни китайските агенти, после разбрахме, че трябва да пием конски дози хидроксихлорокин, да си бием инжекции с белина и да си заврем живачни лампи "Слънце", с извинение, в задника... Добре поне, че в Германия и Япония са все още нормални, та не научихме за човеколюбивия доктор Менгеле и приноса му за световното здравеопазване и за приноса на японския самурайски код за "цивилизоването" на Китай и Корея... Много изпростя светът...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Североизточните диваците с

Североизточните диваците с дръпнатите очи се мислят за славяни.
Борис Борисов's picture
Борис Борисов
Русонефил

Нищо ново

Това не е насочено специално към нас и старобългарския език. Те са една измислена култура, която се гради на чужди успехи. Градовете им строени от чужденци, прехвалените им технологии повечето откраднати. Техниката им от лицензи или също крадена. Великата им литература е като Луната-свети с отразена светлина. Също като македонците като нямат свое крадат чуждото. Обикновен комплекс за непълноценност на една уж велика сила, която винаги е била икономическо джудже.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Без заблуда!

Това, което Русия върши около Светите Кирил и Методиий, е насочено точно срещу България. Ако я няма България, цялото дело на братята, приемането на учениците от княз Борис Първи, Кирилицата, Преславския и Охридския книжовни центрове, ще бъдат приписани на крадливо-лъжлива Русия, която непрекъснато фалшфицира историята, за да се изкара не точно сега, а след 1-2 десетилетия древна страна, на възраст поне колкото Иран. Така , че Русия ни е определила за унищожение. Всяка славянска страна, която претендира да има своя история, своя куртура, свой исторически корен по-дълбок от руския, ще последва съдбата на Полша, изтривана от картата на Европа по руска инициатива на три пъти. Хора, от цял свят, бдете над руския националфашизъм. Отсега! Първо славяните,а след това и цяла Европа ще станат зависими! Правилното поведени не е да правим общи икономически проекти с Русия, а скъсване на дипломатическите отношениея. Плашорко Борисов ще неглижира проблема, за да не скъса с Русия, защото отдавна е купен от руснаците. Русия ни такова, а ние се смеем и се правим, че това не е вярно! Борисов жертва Балгария, включително и и собственото си семейство. Г-н Премиер, не парите и авантата са всичко! Помисли за българите, за рода си, за семейството си! Това, което Русия прави е непростимо!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.